Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a anunţat că parlamentarii partidului său vor vota împotriva validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea, transmite News.ro. Acesta a amintit că în anul 2004 unui senator i-a fost invalidat mandatul deşi nu fusese condamnat, ci doar cercetat pentru vot multiplu.
„PMP va vota împotriva validării mandatului lui Dragnea, că aşa e pe Regulament”, a declarat Traian Băsescu, într-o emisiune de televiziune. PMP are 18 mandate în Camera Deputaţilor.
Întrebat dacă el consideră că stă în picioare prevederea regulamentară invicată, Băsescu a spus că da. „Eu cred că, legal, stă în picioare, numai că aici discutăm de PSD, ceea ce înseamnă că la comisie se va da un aviz, la Comisia de Validare. Pozitiv sau negativ, nici n-are relevanţă, apoi se va merge la vot în plen, unde PSD şi ALDE vor vota pentru validarea mandatului. Şi cu asta se încheie discuţia, pentru că la ei legea e bună doar când le convine, nu şi când nu le convine”, a declarat Traian Băsescu.
Fostul şef al statului crede că Liviu Dragnea nu va putea fi premier în următorii patru ani. „Cred că a ţinut foarte mult să fie premier, de asta şi-a şi asumat şi leadership-ul de imagine, pentru că el a fost vectorul principal de imagine în campanie. Tocmai în speranţa că acest lucru îl va avantaja să ajungă premier, pe presiune publică. Însă, în opinia mea, nu va putea să fie premier în acest mandat. În primul rând, din acelaşi motiv pentru care acum nu poate fi desemnat de preşedinte, acelaşi motiv se va meţine de-a lungul celor patru ani de mandat. Nu se schimbă parametrii juridici”, a explicat Traian Băsescu.
Pe de altă parte, preşedintele PMP a comparat PSD cu o organizaţie teroristă: „Ei fac un lucru de tip Stat Islamic. Adică: punem un guvern, dar eu, ayatolahul, stau la partid în Kiseleff cu o echipă de ayatolahi şi punem noi Guvernul şi-l ţinem sub control. Pe omul ăsta (Liviu Dragnea – n.r.) l-a dus mintea să ofere public soluţia specifică statelor islamice, cred că s-a inspirat de la Iran. Guvernul este controlat, miniştrii sunt controlaţi de Parlament, nu de o comisie de la partid. Este un abuz, strâmbăm modul de funcţionare a statului. Sigur, orice partid îşi cheamă miniştrii, trebuie să fie informat partidul care dă miniştri. Dar de-aici până la a crea o structură de control politic şi executiv la partid distanţa-i lungă.”