„Considerăm că adoptarea acestui act normativ nu este oportună deoarece participarea primarilor și a președinților consiliilor județene în organele de conducere ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară amintite nu se justifică în mod obiectiv. Mai mult, soluția legislativă propusă ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilităților”, se arată în cererea de reexaminare.
„Practic, ca efect al noului text de lege, Agenția Națională de Integritate nu va mai putea constata incompatibilitatea primarilor şi a președinților consiliilor județene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociații. Considerăm că o asemenea opţiune a legiuitorului diminuează activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate și vine în contradicție cu recomandările cuprinse în Raportul Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare”, arată președintele.
„În contextul necesității combaterii corupţiei şi asigurării transparenţei şi a integrităţii în sectorul public, apreciem că se impune menținerea acestei incompatibilități (...) Este evident că noul text de lege este de natură să pună în discuţie imparţialitatea și obiectivitatea primarilor și a președinților consiliilor județene, creând premisele unui conflict de interese”, se mai arată în document.
Luna trecută. Camera Deputaţilor a votat o lege care le dă aleşilor locali dreptul de a se afla în conducerea regiilor de apă, transport, termoficare, a firmelor publice care gestionează serviciile de salubrizare, asfaltare de străzi și întreținere de spații verzi.
Horia Georgescu, preşedintele ANI, spunea atunci că Agenţiei nu i s-a cerut niciodată punctul de vedere pe parcursul trecerii acestei legi prin Parlament.