„România are o Curte de Conturi independentă de politică, independentă de Guvern, independentă de preşedintele României, singurul care îi poate aprecia activitatea fiind Parlamentul României, căreia anual Curtea de Conturi îi prezintă raportul de activitate”, a declarat şeful statului.
El a mărturisit că în activitatea sa ca ministru, primar al Capitalei şi ca preşedinte, unul din elementele de mândrie a fost întotdeauna descărcarea de gestiune dată de Curtea de Conturi.
„Ca primar am avut şi probleme, trebuie să recunoaştem că nu întotdeauna reuşim să fim perfecţi în activitatea ca ordonator de credite” a mai arătat Traian Băsescu, precizând că mulţumeşte pentru recomandările date de Curtea de Conturi, care l-au ajutat să recupereze toate sumele.
„Aş spne că avem o Curte de Conturi competentă, utilă, care contribuie la îndreptarea erorilor din administraţie, pentru că aceste erori sunt adesea inerente (...) Important este să fie corectate cu seriozitate, iar atunci când instituţiile nu o fac, să meargă în faţa justiţiei, pentru că e vorba de bani publici”, a mai spus preşedintele Băsescu.
Şeful statului a menţionat că citeşte în fiecare an raportul Curţii de Conturi, care este o oglindă a modului în care instituţiile centrale şi locale şi agenţiile guvernamentale utilizează banul public.
Traian Băsescu a ţinut să precizeze că remarcă progrese în calitatea rapoartelor Curţii de Conturi.
„Este o evoluţie extrem de pozitivă în calitatea rapoartelor, în precizie şi soluţiile de îndrumare pe care le dă”, a spus şeful statului, arătând că este important ca instituţiile publice să ţină cont de aceste recomandări.
Traian Băsescu a mai spus că, în semn de respect pentru activitatea Curţii de Conturi, a decorat toată conducerea acesteia şi salariaţi ai instituţiei, care trudesc cu responsabilitate la corecta utilizare a banului public.
„Mulţumesc Curţii de Conturi”, a spus şeful statului în finalul discursului său.