Traian Băsescu: „Este necesară îndepărtarea miniştrilor cu dosare penale în instanţă”
ORA 15:10 Preşedintele şi-a susţinut discursul în faţa Parlamentului, după ce senatorul liberal Ioan Ghişe a susţinut mesajul de boicot al şedinţei.
Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:
- România are trei mari axe de politică externă: apartenenţa la UE, la NATO şi parteneriatul strategic cu SUA.
- Dacă parteneriatul cu SUA vizează interese economice, transfer de tehnologie, investiţii şi cooperare militară, apartenenţa NATO e securitatea, iar apartenenţa la UE este prosperitatea noastră de zi cu zi. Despre apartenenţa la UE vă vorbesc astăzi.
- Care ne sunt cele trei mari obiective pentru aprofundarea procesului de integrare: un stat modern, eficient, un stat de drept; adoptarea monedei euro; accesul în Spaţiul Schengen.
- Legat de primul aspect: România a făcut progrese considerabile: legea micii reforme în justiţie, cele patru noi coduri, liberalizarea pieţei forţei de muncă, legea educaţiei, a dialogului social, a pensiilor şi salarizării. (...)
- Baza credibilităţii ţării nu este legată de diplomaţie, ci de ceea ce facem noi aici.Nici o democraţie nu poate inventa lucruri care nu s-au făcut.
- Partenerii noştri europeni au apreciat voinţa politică de a modifica legile ţării, laolaltă cu dorinţa românilor de a suporta efectele crizei economice. Le mulţumesc românilor care au suportat măsurile grele de austeritate, în paralel cu introducerea legislaţiilor.
- Adoptarea monedei euro: în baza Tratatului de Aderare, adoptarea monedei euro nu e facultativă, ci o obligaţie asumată. Ţinta este anul 2015. În opinia mea, termenul a devenit nerealist şi va trebui ajustat după o analiză la nivel de Guvern, Parlament, BNR.
- În criteriile de la Maastricht, România este stabilizată macroeconomic, îşi poate finanţa deficitul, ultima emisiune de bonduri româneşti s-a făcut la dobânzi de 4,5% pe an, la împrumuturi pe termen mediu. Ţinta de deficit pentru anul 2012 a fost atinsă. Fluctuaţia cursului de schimb trebuie menţinută: este un alt obiectiv îndeplinit.
- De asemenea, România se împrumută cu perspectivă în scădere. Inflaţia: conform calculelor de inflaţie medie în UE, ar trebui să fie 2,8%. Cred că România nu este foarte departe. Un efort conjugat al Guvernului şi al BNR ar putea să facă aceste două criterii uşor de atins.
- Trebuie evitată o eventuală decuplare a ţării de la zona euro. Dar chiar dacă suntem parte a tuturor acordurilor din zona euro, succesul în zona euro nu poate fi garantat.
- Apreciez că, înainte de a intra în zona euro, avem obligaţia să aducem fondurile de stat la un nivel de competitivitate acceptabilă.
- Introducerea managementului privat, privatizarea companiilor de stat nerentabile, sunt esenţiale înainte de intrarea în zona euro. În caz contrar, putem să ne pregătim de pe acum pentru eşec.
- Apelul meu către Parlament şi Guvern este să rezolvăm aceste probleme înainte de a intra în zona euro. Pentru că există o tendinţă de creare a unei Europe cu două viteze. Este esenţial să adoptăm moneda euro în următorii doi-trei-patru ani, altfel riscăm ca modificarea tratatelor europene să ne prindă nepregătiţi.
- Apelul meu la dumneavoastră este ca, alături de modernizarea statului, să ne facem un obiectiv din creşterea performanţelor pentru a intra pregătiţi în zona euro, pentru a evita orice perspectivă de a contribui la crearea Europei cu două viteze.
Accesul în Spaţiul Schengen
- România îndeplineşte toate criteriile tehnice de acces în Schengen.
- Intrarea ţării în Schengen înseamnă că România este credibilă, că va fi un grănicer corect al frontierei UE, va fi un pas mare în procesul de integrare în UE.
- Ce ne împiedică accesul? O ştim toţi: unele state leagă accesul în Schengen de lupta anticorupţie şi existenţa sa de stat robust, sigur în funcţionarea sa democratică. Trebuie să acţionăm în consecinţă.
- Acum avem un mare avantaj, pentru prima dată: statele care leagă accesul de raportul MCV s-au pronunţat clar pe acest subiect. Al doilea avantaj: avem o dată precisă, cel mai probabil decembrie 2013, când Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne se va pronunţa în privinţa Bulgariei şi României.
- Trebuie să facem din intrarea României în Schengen un obiectiv de interes naţional. În acest sens, avem nevoie să rezolvăm trei mari chestiuni:
1. Desemnarea conducerii Parchetului General şi a şefului DNA în cel mai scurt timp.
2. Îndepărtarea miniştrilor cu dosare penale în instanţă. Vreau să fiu foarte clar: eu nu acuz pe nimeni, prezumpţia de nevinovăţie este lege, dar pentru unele state e greu de înţeles de ce nu reuşim să pune în afara executivului un cetăţean care are probleme cu justiţia şi să îl aducem înapoi imediat ce justiţia se pronunţă în favoarea lui.
3. Un statut al parlamentarilor care să îi aşeze pe parlamentari pe picior de egalitate cu orice cetăţean.
- Implementarea conform angajamentelor a Codului Penal şi de procedură penalăsper că nu va fi amânată. Este necesar de asemenea un angajament chiar al Parlamentului, de a avea un cod de conduită al parlamentarilor.
- Am convingerea că aceste elemente vor asigura eliminarea reticenţelor statelor europene şi ne vor asigura intrarea în spaţiul Schengen până la sfârşitul anului.
- Vă asigur de dorinţa mea fără rezerve de a avea un parteneriat care să ne ducă la succes. Avem nevoie şi putem să mutăm frontiera UE pe Prut.
- Cele trei elemente - stat modern, stat de drept, acces în zona euro şi acces în zona Schengen sunt elemente în care putem avea contradicţii - avem păreri şi doctrine diferite. Dar cele trei sunt de interes naţional.
- Este o confirmare că România are un singur drum: drumul spre vest. Poziţia României nu poate deveni ambiguă prin presiuni de acasă în ceea ce priveşte direcţia de urmat.
- Orice întârziere în accelerarea procesului de integrare face rău românilor. Spaţiul nostru deprosperitate nu este într-o Românie în afara zonei euro şi Schengen. Românii vor ajunge aşa la prosperitate.
- Aş vrea să fac o precizare, pentru perioada 2009-2010, îmi asum fără rezerve măsurile pe care le-am adoptat, eu sprijinindu-i politic pentru asta şi exprimând regretul că acele măsuri i-au afectat atât de greu pe români. Dar România n-ar fi trecut atât de rapid peste criza economică în care se afla. Măsurile au dus la o reechilibrare rapidă din punct de vedere economic, au făcut ca în 2011 România să aibă creştere de 2,2%.
- În mod conştient, şi eu şi Guvernul de atunci ne-am asumat costul politic. Majoritatea de acum - Aveţi încrederea poporului, cu o majoritate de peste 70%, să faceţi aceşti ultimi paşi pentru ca România să reuşească să se integreze.
- Am convingerea în acelaşi timp că şi declaraţiile au rostul lor. Vreau să vă spun un lucru care nu este de bun augur, şi plec de la o realitate: Am mai avut partide mici care, prin declaraţiile liderilor, păreau antioccidentali, anti-NATO, anti-UE.
- Când astfel de declaraţii vin de la liderii unor partide mari, ei slăbesc energia poporului de a se vedea în UE.Liderii acestei ţări, orice deputat, orice senator - fac apel la responsabilitate - pentru că nu aveţi în spate un partid de 3%, aveţi 60-70% din voturile poporului: Un discurs antioccidental nu face decât să ne întoarcă înapoi.
- România are nevoie ca poporul ei să creadă în drumul ei spre Vest. Cine are alternativă la acest drum?
- Cer responsabilitate: orice declaraţie este analizată de partenerii noştri europeni şi n-aş vrea ca România să fie etichetată prea curând ca fiind o ţară eurosceptică.
- O ultimă menţiune: vă mulţumesc că mi-aţi dat ocazia să mă adresez Parlamentului României. Pe cele trei chestiuni, în mine puteţi avea oricând un partener de nădejde.
Crin Antonescu a refuzat să asiste la discursul preşedintelui. Liberalii îi urmează exemplul, spre deosebire de social-democraţi
„Pe fond, pentru mine şi pentru alţi parlamentari actuali, Traian Băsescu nu mai are nici o legitimitate ca preşedinte şi, ca atare, nu sunt interesat să îi ascult mesajul în această calitate”, declara luni președintele Senatului.
De cealaltă parte a USL, Victor Ponta a anunţat că va fi prezent. „Eu sunt premier şi, pe baza unei relaţii instituţionale, o să fiu la început după care trebuie să merg la Guvern”, a declarat premierul marţi.
În vreme ce liberalii vor urma exemplul liderului lor şi vor lăsa băncile goale, şefii social-democraţilor sunt de altă părere. „Mi se pare normal să participăm”, a declarat deputatul PSD Viorel Hrebenciuc.
Chiar dacă unii o văd ca pe o sarcină de serviciu, tot vor fi în sală când vorbeşte preşedintele Traian Băsescu. „Opţiunea mea este că eu - am fost ales preşedintele Camerei - să vin la muncă”, a spus PSD-istul Valeriu Zgonea.
„Nu e vorba de muncă. E vorba de gest politic. Și gestul politic e tot o muncă”, a replicat senatorul liberal Puiu Hașotti.
PreședinteleTraian Băsescu a cerutsăptămâna trecută să se adreseze Parlamentului pentru a transmite un mesaj pe teme de politică externă. Mesajul prezidențial vine după ce la Consiliul Justiție-Afaceri Interne de săptămâna trecută,aderarea României la Schengen a fost din nou amânată.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News