Traian Băsescu, despre vizita în Peru: Aș vrea să fie un semnal pentru industria românească

Data publicării:
30012013 20basescu 20vizita 20in 20peru-46730

În această deplasare am avut două obiective. Unul a fost participarea la summitul CELAC, iar al doilea a fost vizita în Peru.

Summitul CELAC este unul dintre cele mai importante la care am participat în ultimii ani având în vedere efectele pe termen lung.

Primul mesaj este realizarea unui parteneriat strategic între UE și statele CELAC. Al doilea mesaj este acela că în ultimii zece ani statele europene au investit în țările Americii Latine 385 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că este principalul investitor.

Din dezbateri a rezultat că cele 385 de miliarde au fost investite în numai trei țări, Brazilia, Argentina și Mexic, celelalte state benficiind mult mai puțin.

Un al element important, în 2012, cifra comerțului bilateral UE-CELAC s-a ridicat la 202 miliarde de euro.

Cu ocazia acestuia summit s-au adoptat două documente. Unul este declarația politică. Cele patru obiective majore din documentul politic sunt importante pentru noi.

Planul de acțiune cuprindecooperare științifică în cercetare și inovare, dezvoltarea sustenabilă, promovarea incluziunii sociale și siguranța alimentară.

Când vorbim de incluziune socială nu vorbim numai de cei săraci, vorbim și de imigranți.

Este clar că se prefigurează riscul unei crize alimentare și siguranța alimentară devine tot mai mult un element aflat pe agenda politicenilor.

În momentul de față, UE are un acord de asociere cu Mexic și Chile, iar în baza acestei declarați, toate statele CELAC pot beneficia de acorduri de asociere cu UE, sau acorduri de liber schimb.

Mizele acestui document politic sunt legate de o mai corectă distribuție a investiției UE, garanțiile juridice pentru investitorii din UE, garanții și stabilitatea mediului de afaceri, fiscală de exemplu.

Cele două continente, dacă vreți, cumulează împreună o treime din PIB-ul planetei și circa un miliard de locuitori. Acest document țintește mult mai departe și nu există nicio ezitare în a se sublinia că prin acest parteneriat crește și influența la nivel global și influența UE și influența statelor Americii Latine.

O altă miză este legată de dezvoltarea unui cadru stabil și predictibil de stimulare a investițiilor. Cred că un acord de liber schimb trebuie să urmeze acestui summit. Speranța este că acest acord să intre în vigoare într-un an, doi.

În ceea ce privește vizita în Peru, vă pot spune că a fost o intuiție corectă. Am avut întâlniri cu președintele Republicii Peru, cu președintele Congresului, cu primarul Limei, cu care sunt solidar pentru ce i se întâmplă, ca urmare a unor măsuri de îndepărtare a comerțului negru din Lima, cu mai mulți miniștri.

I-am propus președintelui Republicii Peru să punem imediat în funcție o comisie de evaluare și susținere a investițiilor.

Al treila lucru stabilit, în martie-mai va avea loc o vizită a unei delegații cu reprezentanți ai celor mai importante companii din Peru.

Relația cu Peru este pregătită din punct de vedere a infrastructurii legislative.

Am constat dorința președintelui și a membrilor cabinetului de a trece la un proces de dezvoltarea unor industrii în Peru.

Este important că avem un acord cadru între Eximbancul românesc și banca din Peru, iar miezul acestuia este susținerea exporturilor.

Domeniile de interes în acordul României cu Peru

Sunt interesați de proiecte mici de irigații în zona rurală. Noi n-am făcut-o pentru că n-am avut bani alocați, nu că nu știm să facem sisteme de irigații.

Un interes major este industria feroviară, vagoane de marfă, de călători și altele. Un alt domeniu este cel al mineritului.

În domeniul naval, în privința design-ului. România este al cincilea producător în domeniul naval.

Construcția și modernizare de căi ferate. O solicitare urgentă pentru un program special este nevoia de medicamente generice.

Soluția pentru industria feroviară ar fi companii mixte, asta ar însemna locuri de muncă aici și produse pentru export.

Nu totul se poate asambla acolo, dar sunt lucruri pe care le putem face în primul rând pentru noi, pentru că aici vom crea locuri de muncă.

Parte din companiile din România trebuie să treacă la o expansiune susținută de stat.

Aș vrea să fie un semnal pentru industria românească legat de faptul că sunt soluții pentru acele companii care nu își găsesc o piață în țară. Momentul în care să ieșim din teritoriul național este acesta în țările din America Latină, în primul rând prin Peru.

Traian Băsescu nu a comentat raportul MCV

„Nu aş vrea să fac niciun fel de afirmaţii până nu studiez atent şi raportul pe Justiţie şi declaraţiile.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”