Traian Băsescu către PDL: Am pus ţara deasupra interesului de partid. Ştiu, asta nu v-a făcut fericiţi ca oameni politici

Data publicării:
2303 20discursbase37min-56424-3

Traian Băsescu are un singur reproş către PDL: scorul de la alegerile parlamentare şi lipsa de combativitate. În schimb, le-a mulţumit democrat-liberalilor pentru începerea procesului de modernizare a României şi în special guvernului Boc, pentru curajul de a lua măsuri dure în perioadă de criză. Un alt mesaj al discursului ce a durat nu mai puţin de 37 de minute este un sfat esenţial către foştii lui colegi: să meargă pe mâna tinerilor.

Convenţia Partidului Democrat Liberal reuneşte 5000 de delegaţi care au de ales între cei trei candidaţi la şefia formaţiunii: Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei, în ordinea şanselor.

Cele mai importante momente ale Convenţiei Naţionale a PDL de la Romexpo, în actualizare de-a lungul întregului eveniment

Traian Băsescu: „Daţi o şansă tinerilor. Acesta a fost secretul succesului cu PDL”

Traian Băsescu: „Când Legea Educaţiei modificată de PSD va veni la promulgare, o voi trimite înapoi”

CONVENŢIA NAŢIONALĂ PDL. Radu F. Alexandru: Opţiunea lui Traian Băsescu e cunoscută - Elena Udrea

Iată discursul integral al preşedintelui:
Am venit să vedem dacă în continuare avem puncte comune care să ne facă parteneri pentru viitor”

- Am mai primit invitaţii, dar aici am venit cu dragoste. Am venit nu numai cu maşina, dar şi cu sufletul. Ceea ce nu mă va opri să vă vorbesc în calitate de preşedinte, şi nu de membru al PDL, pentru că nu mai sunt membru PDL.

- Nu am venit să susţin un candidat sau altul. Opţiunile mele sunt cunoscute, aşa că am venit să vedem dacă în continuare avem puncte comune care să ne facă parteneri pentru viitor sau nu.

- Voi fi extrem de cinstit cu voi şi ceea ce vă voi spune, chiar dacă nu este foarte bine, este ceea ce cred eu în mod cinstit. Sunteţi într-un moment de cumpănă al partidului pentru că, în calitate de preşedinte, văd nevoia unui partid consolidat de drepata în eşichierul politic. În momentul de faţă nu există o structură politică pe partea dreaptă a eşichierului politic care să ducă România spre progres.

Tinerii:Daţi-le o şansă”

- Ca să putem să fim parteneri în viitor, vreau să ştiţi obiectivele mele:

- Primul este continuarea şi accelerarea procesului de integrare în UE. Asta înseamnă trei lucruri esenţiale - acces în spaţiul Schengen, accesul în eurozonă, şi o economie competitivă care să nu fie strivită de pretenţiile zonei euro atunci când vom intra.

- Al doilea este legat de tineret. În momentul de faţă, România are o mare problemă cu tânăra generaţie care nu poate identifica un orizont de timp şi de fapte în care România va fi orizontul şi nu mersul în străinătate. Consolidarea Legii educaţiei şi crearea de locuri de muncă sunt soluţiile. PDL, pentru a-mi fi partener, trebuie să se bată pentru a asigura resurse financiare pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri. Promovarea generaţiei tinere în administraţie poate fi un semn că PDL are acest obiectiv. Daţi-le o şansă.

- Un alt obiectiv pe care îl am ca şef al statului român este acela de a crea condiţii în ţară pentru ca România să fie apărată în interiorul UE.

- Nu poţi să spui: vreau în Schengen când tu ai miniştri cu dosare penale în instanţă. Este un principiu pe care voi la guvernare l-aţi respectat. România nu poate face paşi înapoi!

- Absorbţia fondurilor de la UE pentru crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea ţării este un alt obiectiv al meu.

- Anul 2011 a fost cel mai bun an din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene, din 2007 până acum. Guvernul Emil Boc a plecat de la guvernare cu un nivel de absorbţie de 11%, acum este de 12,7%.

Parlament unicameral cu 300 de parlamentari. Protocolul cu Victor Ponta ar trebui „să devină realitate”

- Menţin toate toate obiectivele rămase neîndeplinite în timpul guvernării Boc - reorganizarea administrativă, revizuirea Constituţiei în baza referendumului din 2009 (parlament unicameral cu 300 de parlamentari), o nouă lege electorală şi reglementarea sănătăţii, în care trebuie să permitem accesul resurselor financiare private pentru a rotunji resursele, pentru a asigura o asistenţă medicală corespunzătoare românilor.

- Aceste obiective interne, fie că vorbim de Legea Sănătăţii, Legea Electorală, revizuirea Constituţiei, reorganizarea administrativă - sunt obiective pe care, prin negociere, le-am înscris şi prin acordul de coabitare cu prim-ministrul României, Victor Ponta.

- Sunt obiectivele la care ţin şi pentru care aş avea nevoie de sprijinul vostru politic pentru ca acest protocol politic să devină realitate. Pentru că există în USL o politică de opoziţie faţă de o corectă reorganizare politică a ţării, o lege electorală sau a sănătăţii care să dea şanse unei îmbunătăţiri a populaţiei României şi a unei asistenţe medicale corespunzătoare.

    Când Legea Educaţiei modificată de PSD va veni la promulgare, o voi trimite înapoi”

    - Aici ar trebui să pun capăt discursului meu. N-am s-o fac, dintr-un motiv simplu: mandatul meu nu este numai despre viitor, ci şi despre trecut. Mandatul dvs s-a suprapus cu cea mai mare parte a mandatului meu. Am văzut interpretări eronate, inclusiv în interiorul partidului, şi vreau să ştitţi aprecierea mea cu privire la guvernarea dumneavoastră, guvernare pe care o consider parte a modernizării României.

    - În 2009 am avut o campanie puternic susţinută de voi toţi şi de multe alte zeci de mii de activişti ai PDL, în care obiectivul pe care îl propuneam era modernizarea statului. Aţi făcut foarte multe. Noua Lege a Educaţiei este destinată să dea şanse la nivelul tinerei generaţii şi să desfiinţeze impostura.

    - Despre Clasa 0: Vreau să ştiţi că acea comisie prezidenţială care a lucrat pentru a diagnostica problemele din educaţie a identificat diferenţa uriaşă dintre un copil care trece prin clasa 0 sau cel care trece din grădiniţă direct în clasa I.

    - Ce încearcă să modifice PSD-ul... sigur că ne vom opune. Sau atunci când legea va veni la promulgare, o voi trimite înapoi, pentru că titlurile universitare trebuie obţinute la nivelul de exigenţă al legii promovate de Miclea şi Funeriu. Aţi făcut o Lege a Educaţiei excepţională, apreciată în UE.

    Aţi avut contribuţii extraordinare pe care parcă vă este greu să le valorificaţi. Aţi avut o contribuţie extraordinară la începerea procesului de modernizare a statului şi pentru acest lucru, eu, preşedintele României, vă mulţumesc. (...) Am făcut ce face un om politic responsabil: am pus ţara deasupra interesului de partid şi am decis ca în paralel cu măsurile de reechilibrare macroeconomică a ţării să împingem înainte şi procesul de modernizare a ţării. Ştiu că asta nu v-a făcut fericiţi ca oameni politici

    - Aţi făcut patru noi coduri pentru justiţie. Veţi putea trece în istoria partidului faptul că aţi reformat justiţia. Singura problemă care a mai rămas este implementarea celor două coduri legate de activitatea penală a justiţiei.

    - Aţi liberalizat piaţa muncii, în deplin acord cu agenda 2020 a UE. Aţi modernizat sistemul de pensii, în deplin acord cu tendinţele şi cerinţele europene. Aţi făcut o nouă lege a dialogului social.

    - Aţi avut contribuţii extraordinare pe care parcă vă este greu să le valorificaţi. Aţi avut o contribuţie extraordinară la începerea procesului de modernizare a statului şi pentru acest lucru, eu, preşedintele României, vă mulţumesc.

    - Aţi făcut acest lucru în condiţii extrem de grele. Îmi aduc aminte de discuţiile lungi pe care le-am avut cu Emil Boc - dacă putem să ne asumăm acest rol în condiţii de criză. Am făcut ce face un om politic responsabil: am pus ţara deasupra interesului de partid şi am decis ca în paralele cu măsurile de reechilibrare macroeconomică a ţării să împingem înainte şi procesul de modernizare a ţării. Ştiu că asta nu v-a făcut fericiţi ca oameni politici din punct de vedere al mass-mediei sau a oamenilor.

    - Vreau să ştiţi că îi apreciez cel mai mult pe cei care au stat în faţa unora să le explice. Câştigarea alegerilor de Emil Boc la Cluj este proba că cine a găsit resurse să explice a putut să o facă!

    „Am spus: voi reveni în politică, dar n-am spus: da, voi reveni la PDL”

    - Oricât v-ar fi de dificil, un program executat în perioadă de criză poate fi înţeles de români. Asta mă face să vă spun că aici a fost şi motivul pentru care am spus: voi reveni în politică, dar n-am spus: da, voi reveni la PDL.

    - Am auzit frecvent dus mesajul necinstit al Antenelor în cadrul partidului - acela că am pierdut din cauza mesajelor de austeritate. Am pierdut pentru că am salvat ţara într-un moment de mare dificultate.

    - Vreau să vă demonstrez că aşa a fost şi vă demonstrez cu ce vedeţi în jurul nostru: multe ţări au fost lovite de criză în 2009-2010. Suntem printre foarte puţinele ţări care s-au echilibrat rapid din punct de vedere macroeconomic.

    - Vă informez aici şi ştiţi foarte bine că orice spune un preşedinte se duce ca flama în toate cancelariile; martor îmi este Emil Boc. FMI a venit cu soluţia ieşirii din criză prin creşterea cotei unice la 20%, TVA la 22% şi a CAS cu încă două procente. Am stat mult, ne-am consultat (preşedinţie, guvern, BNR), am ajuns la concluzia că era o soluţie riscantă. Asta ar fi dus la mutarea poverii pe economie, implicit încetinirea creşterii economice a ţării. Am luat măsura cea mai grea şi mai dureroasă: am spus că nu atingem mediul de afaceri şi încercăm să aducem soluţii care să ne scoată rapid din criză.

    - În 2011 România a revenit la creştere economică, 2,2%, creştere care nu a mai putut fi menţinută de actualul guvern în 2012. Am conştiinţa că am făcut ce a trebuit, că am acţionat în interesul naţional la timpul potrivit. Astăzi, şi eu, şi Emil Boc şi voi toţi, puteţi sta cu fruntea sus că, într-un moment de dificultate, aţi făcut ce a trebuit.

    „Puteaţi să obţineţi procente mai multe la legislative. Dan Diaconescu şi-a crescut partidul cu o cameră de luat vederi şi cu el însuşi”

    - Am un singur reproş: puteaţi să obţineţi procente mai multe la legislative, şi asta măcar dacă aţi fi făcut ce a făcut Dan Diaconescu. Omul ăsta a reuşit să îşi crească partidul punând o cameră de luat vederi şi pe el însuşi la Târgu Jiu, unde a dat impresia că se bate, iar voi n-aţi dat impresia că vă bateţi, şi aţi lăsat să plutească neîncrederea aranjamentului asupra deciziilor voastre politice.

    - Am privit campania electorală de la televizor, dar îl sunam zilnic pe Traian Ungureanu şi îl întrebam ce mai faceţi. PDL rămâne în sufletul meu orice s-ar întâmpla.

    Scurtă istorie a PDL „În 2001, i-am spus lui Petre Roman: Eşti cel mai bun, dar candidez la preşedinţia partidului. După zece ani cu Petre Roman şi zece ani cu Traian Băsescu, trebuie să înceapă următorul ciclu. Generaţia tânără a fost secretul succesului cu PDL”

    - Vă aduceţi aminte 2001? Sunt mulţi tineri în sală care, probabil, n-au aflat niciodată aventurile Partidului Democrat. Aşa că măcar pentru generaţia tânără o să le mai spun o dată. Eram după alegerile din 2000 cu o intrare în Parlament la limită şi cu încercarea la vârful partidului de a se pune batista pe ţambal şi cu mesajul să rămânem uniţi, să găsim soluţii... Erau discuţiile din Modrogan. Nu ştiu care erau cele din teritoriu, dar le-am simţit, pentru că veneau ca un val. Şi atunci i-am spus lui Petre Roman: Petre, eşti cel mai bun, dar candidez la preşedinţia partidului...

    - Politica şi interesul general în politică nu poate fi substituit de amiciţie şi recunoştinţă. Omul politic este rege, adopta soluţii. Atunci aveam nevoie de schimbare. Şi asta i-a asigurat partidului aproape zece ani de stat la putere. Dar nu vă gândiţi că singur aş fi putut!

    - Au venit legislativele şi atunci am spus unor oameni extrem de grei, oameni serioşi, buni politicieni, dar care nu mai aveau greutate, că nu mai pot fi cap de listă. Şi am mai făcut un lucru - sunt convins că ei se află aici. Atunci, la localele din 2004, am spus că oamenii din generaţia tânără vor candida: Scripcaru la Braşov, Gheorghe Falcă la Arad, primarul de slatina şi mulţi alţii. Iar eu, în înţelegere cu partidul, am spus: fraţilor, iau steagul din nou şi am să-l înfig din nou alături de generaţia tânără, la primărie. Acesta a fost secretul succesului cu PDL-ul.

    Au fost zece ani cu Petre Roman, zece ani cu Traian Băsescu, acum trebuie să înceapă următorul ciclu. Nu mai aveţi timp. Orice amânare vă va costa. O spun ca un om care iubeşte partidul ăsta

    - Au fost zece ani cu Petre Roman, zece ani cu Traian Băsescu, acum trebuie să înceapă următorul ciclu. Nu mai aveţi timp. Orice amânare vă va costa. O spun ca un om care iubeşte partidul ăsta. Aveţi alegeri în două rânduri în 2014 şi legislative în 2016. După 2014, obiectivul meu va fi construirea unei drepte puternice care să readucă procesul de modernizare a României într-o doctrină care creează şanse, nu dă pomeni electorale, care lasă omul să evolueze fără să îi spună cineva unde e locul lui, unde fiecare om să aibă deschis orice orizont.

    Din nou explicaţii despre alianţa cu PSD din 2009

    - Vă mai explic un lucru. A fost alianţa din 2009 cu PSD-ul, care a apărut pentru că liberalii au refuzat categoric orice variantă de alianţă dacă nu le dădeam funcţia de prim-ministru. Era imposibil, pentru că Tăriceanu eliminase PDL din guvern. Aşa că am fost nevoiţi să mergem cu PSD în guvernare, un partid cu oameni hârşâiţi, cunoscători ai administraţiei locale şi centrale. Am dus acolo cei mai experimentaţi oameni politici pe care îi avea PDL-ul. Eram conştient că aveam nevoie de o garnitură tânără, dar în acelaşi timp aveam nevoie de echilibru în guvernare.

    - Am încercat mai târziu promovarea unui nou val de politicieni în guvern. Au apărut oameni competenţi. Nici unul dintre ei n-a plecat cu tinicheaua de coadă, cu dosare penale din guvernare.

    „M-a durut cumplit că unii şi-au făcut campanie pe seama mesajelor de austeritate luate pe timp de criză, aşa cum s-a văzut la Antena 3”

    - Am spus că voi reveni în politică şi voi reveni, având ca obiectiv: 2016, dreapta la putere. Să nu vă gândiţi că îmi trece prin cap să mă aşez în fruntea vreunui partid. Îmi voi folosi experienţa ca să ajut această construcţie. Am văzut că la acest anunţ au fost diverse oferte din partea candidaţilor la preşedinţia PDL. Vreau să fie foarte clar pentru toţi că masa la care mă aşez după ce îmi termin mandatul o stabilesc eu şi nimeni altcineva.

    - Închei sperând că prin discursul meu v-am făcut să înţelegeţi de ce m-a durut cumplit că unii şi-au făcut campanie pe seama mesajelor de austeritate luate pe timp de criză, aşa cum s-a văzut la Antena 3.

    - Vă urez să găsiţi soluţia corectă! La revedere!

    Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

    Partenerii noștri
    Playtech
    Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
    Digi FM
    Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
    Pro FM
    Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
    Film Now
    I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
    Adevarul
    Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
    Newsweek
    Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
    Digi FM
    Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
    Digi World
    O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
    Digi Animal World
    Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
    Film Now
    Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
    UTV
    Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...