Am retrimis la Parlament legea care viza camerele de agricultură şi silvicultură, prin care se modifică legea 283 din 2010 care gestionează înfiinţarea camerelor agricole şi reface politizarea acestora.
Agricultorii trebuie să respire fără influenţa politicului.
Am promulgat bugetul asigurărilor sociale de stat aşa cum am anunţat. Este în regulă. Cei ce propovăduiau imposibilitatea de a plăti pensii, ajutoare sociale, s-au dovedit a fi doar nişte propagandişti.
Am luat notă de declaraţia premierului, dar şi de informarea pe care mi-a făcut-o înainte legată de renunţarea temporară la acciza pe motorină. Nu e un lucru care să mă satisfacă, dar arată că putem construi un dialog în continuare, eu fiind dispus să arăt guvernului că poate construi bugetul fără această acciză.
Înţeleg că s-a dus domnul Voinea să discute la Bruxelles, nu ştiu de ce s-a dus, eu l-am informat pe comisarul Olli Rehn.
Acciza la combustibil este la nivelul convenit prin tratat. România şi-a îndeplinit obligaţia din tratat şi acesta e un motiv pentru care ma opun creşterii accizei. Noi am avut în anexa 7 din Tratatul de aderare un calendar pentru un anumit nivel al accizei.
Orice mărire de acciză ne face necompetitivi la benzină. La motorină, prin tratat aveam obligaţia să atingem un nivel de 330 de euro la mia de litri. În ianuarie 2013, eram deja cu acciza cu 39,5 eurocenţi peste acciza la care ne angajasem. Orice discuţie cu Comisia Europeană privind creşterea accizei este inutilă, pentru că România este în tratat.
Poziţia comunicată de Guvern cu renunţarea temporară la acciza la motorină creează discuţii, aştept revenirea premierului, eu menţinându-mi poziţia că nu trebuie introdusă această acciză nici la motorină, nici la benzină.
Această acciză este destinată să creeze resurse electorale, voi continua discuţiile cu premierul şi mă bucur că un prim pas s-a făcut. Poate vom găsi o soluţie să rezolvăm lucrurile rezonabil pentru economia românească. Nici benzina nu e mai puţin importantă.