Printre parlamentarii depistaţi de ANI ca fiind incompatibili, în conflict de interese sau cu averi nejustificate se află patru foşti şi actuali miniştri.
Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, are pe rolul instanţei un dosar de incompatibilitate, cu termen de dezbatere 18 februarie.
Liviu Pop, fostul ministru pentru Dialog social, este acuzat de conflict de interese şi abuz împotriva intereselor publice. Dosarul său este încă la parchet.
Ovidiu Silaghi, fostul ministru al Transporturilor, deţine, conform ANI, o avere nejustificată. Comisia de cercetare a averilor care investighează dosarul lui Silaghi are termen de pronunţare în luna martie.
Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei, are trei dosare de incompatibilitate şi conflict de interse pe rolul instanţelor. A pierdut în primă instanţă procesul privind incompatibilitatea, a făcut recurs şi are termen la Înalta Curte în februarie 2014. Un alt dosar, care vizează un conflict de interese, are termen în iunie 2014.
Din ce partide fac parte parlamentarii cu probleme
Din cei opt senatori care au probleme cu ANI, trei sunt de la PSD, doi de la PDL, doi de la UDMR, iar unul de la PNL.
Senatorii PSD Florian Popa şi Trifon Belacurencu sunt acuzaţi de incompatibilitate. Primul a câştigat iniţial, dar ANI a făcut recurs, iar termenul este în toamna acestui an. Trifon Belacurencu a pierdut primul proces, iar recursul lui are termen abia în noiembrie 2014.
Senatorul PSD Sorin Lazăr a primit decizie de neîncepere a urmăririi penale, pentru conflict de interese, dar ANI a contestat decizia. Senatorii PDL Dumitru Oprea şi Cristian Rădulescu sunt acuzaţi de ANI că au averi nejustificate, iar senatorii UDMR Rozalia Biro şi Daniel Mora au intrat în atenţia ANI pentru conflict de interese şi incompatibilitate.
Apărați de noul statut
La Camera Deputaţilor, 11 aleşi sunt acuzaţi de încălcarea Legii ANI. Dintre aceştia, opt sunt membri PSD, doi sunt de la UDMR şi unul aparţine grupului minorităţilor.
Şi în cazul lor, procesele cu ANI au termene lungi, ceea ce face puţin probabilă o sentinţă definitivă şi irevocabilă până la finalul mandatului.
De exemplu, Marian Neacşu, care a pierdut procesul cu ANI în primă instanţă şi a făcut recurs, mai are termen abia în iunie 2014. Un alt deputat, Oana Mizil, a pierdut procesul, iar primul termen pentru recurs este în ianuarie 2014.
Până acum, parlamentarii care nu contestau deciziile ANI îşi pierdeau mandatul. Noul statut a eliminat această prevedere.