Tensiuni uriașe în Coaliție din cauza datei prezidențialelor. PNL are o propunere nouă și acuză "manifestarea de forță a lui Ciolacu"

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Calendarul prezidențialelor iscă tensiuni uriașe în Coaliție. Liberalii continuă să refuze varianta organizării alegerilor în septembrie, așa că au venit cu o nouă propunere: final de octombrie și început de noiembrie. De cealaltă parte, social-democrații nu renunță nici ei și spun că decizia scrutinului din septembrie a fost asumată în Coaliție cu mult timp înainte de alegerile din 9 iunie. Declarația care i-a provocat și mai tare pe liberali vine chiar de la premierul Marcel Ciolacu, care i-a cerut public ministrului Cătălin Predoiu să scrie hotărârea de Guvern cu cele două date preferate de PSD.

Liberalii s-au răzgândit și lansează o nouă propunere pe masa negocierii legate de alegerile prezidențiale: primul tur pe 27 octombrie, iar cel de-al doilea pe 10 noiembrie.

Declarația care a întins și mai tare nervii în PNL îi aparține chiar premierului Marcel Ciolacu, care a insistat public cu organizarea prezidențialelor în septembrie.

Marcel Ciolacu: "În urma deciziilor din coaliția de guvernare, îi solicit domnului vicepremier și ministru al afacerilor interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale. Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfășura primul tur.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a explicat pentru Digi24 de ce liberalii nu vor alegeri prezidențiale în septembrie.

Daniel Fenechiu, preluare "Ediție Specială": "Românii nu vor campanie în luna august, trebuie să ținem cont de asta. Ministrul de Interne nu poate scrie 15 sau 29, asta a fost manifestare de forță a lui Ciolacu. Ciolacu ne-a învățat că mai are ieșiri. Ciolacu a zis – nu, domne, miniștrii PNL fac ce zic eu și ministrului Predoiu i-a zis: ia fă tu rapid HG, inițiaz-o, că așa spune legea că tu o inițiezi, cu două date." 

Secretarul general adjunct al Guvernului, social-democratul Adrian Țuțuianu, le-a transmis colegilor liberali că ar trebui să respecte convenția Coaliției.

Adrian Țuțuianu, "Ediție Specială": "Din perspectiva PSD, alegerile trebuie în septembrie, că s-a convenit în Coaliție, orice discuție e de natură să submineze încrederea partenerilor Coaliției. De asemenea, campania electorală va începe în luna august a doua parte și nu cred că e cineva deranjat de competitorii politici. Premierul conduce guvernul, coaliția ia decizii politice, nu avem două guverne al PNL și al PSD. Liantul în Coaliție nu este doar domnul Ciucă, ci încrederea în parteneri."

Decizia finală legată de organizarea alegerilor prezidențiale va fi luată la începutul săptămânii viitoare.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurele catedrale din Europa în care au fost păstrați spini din coroana lui Iisus
Digi FM
Cât cere AUR pentru un loc eligibil pe listele de candidați la alegerile parlamentare. Acuzații grave aduse...
Pro FM
Fosta logodnică a lui Liam Payne, „în șoc” după moartea artistului, deși nu erau în relații bune. Cum a aflat...
Film Now
Al Pacino, despre motivul real pentru care a acceptat să joace în Godfather III: "Eram falit. Alegerea nu...
Adevarul
Șerpi de doi metri lungime au invadat Marea Britanie, trăind în poduri și pereți. De ce comportamentul...
Newsweek
OFICIAL Ucraina lovește aerodromuri din Rusia cu F-16 și piloți antrenați în România
Digi FM
Ce i s-a întâmplat unui român după ce a aruncat la gunoi peste 120.000 de euro și mai multe bijuterii, în...
Digi World
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce...
Digi Animal World
Casa unei femei din Washington, asaltată de 100 de ratoni: „Nu am văzut niciodată atât de mulți în același...
Film Now
Câți bani a luat Al Pacino pentru rolul din Godfather III, cel mai slab film din trilogie. De ce crede că nu...
UTV
Mama lui Harry Styles, Anne Twist, a postat un mesaj emotionant la scurt timp dupa moartea subita a lui Liam...