Tensiuni în PNL. Scenarii după demisia lui Vasile Blaga

Data actualizării: Data publicării:
gorghiu blaga pnl fb

O situaţie complicată. Aşa descrie preşedintele Klaus Iohannis atmosfera de la Partidul National Liberal după demisia lui Vasile Blaga din conducere, în urma acuzaţiilor pe care i le aduc procurorii anticorupţie.

E o oarecare tensiune în Partidul Național Liberal. Se conturează două curente de opinie: o variantă ar fi ca PNL să-și aleagă un președinte unic, care să conducă partidul până la alegeri. Celaltă variantă, susținută de foștii PDL-iști, e să vină cu un nou co-președinte. Numai că foștii liberali insistă - deja în poziții publice – pe conducere unică. A spus-o deja, joi, într-o conferință de presă, Eugen Nicolăescu, liderul liberal de la Camera Deputaților. De asemenea, Cristian Bușoi, președintele PNL București, a venit cu o astfel de variantă de lucru. Chestiunea îi nemulțumește pe foștii democrați-liberali, pentru că ei vor să fie reprezentați în continuare la vârful conducerii PNL de un co-președinte.

Dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că un singur preşedinte înseamnă că mergem pe drumul pe care în majoritatea lui PNL îl doreşte. Din păcate, demisia domnului Blaga ne duce mai repede la o asemenea formulă. Vreau să vă aduceţi aminte că tot PNL a hotărât de câteva luni încoace să facă la fiecare organizaţie judeţeană conduceri unice şi astăzi avem la toate organizaţiile judeţene conduceri unice. A rămas această bucăţică la nivel central. Această conjunctură dificilă pentru PNL poate ne duce mai repede să atingem acest obiectiv, să ajungem până la Congres. Eu cred că 99% din membrii PNL cred într-un singur partid”, a afirmat Eugen Nicolăescu, potrivit news.ro.

Săftoiu și Flutur, nume vehiculate în locul lui Blaga

Potrivit aceleiași surse, Adriana Săftoiu şi Gheorghe Flutur sunt variantele pentru preluarea din partea părţii democrat-liberale a copreşedinţiei PNL, în condiţiile în care PDL exclude ideea ca Alina Gorghiu să rămână preşedinte unic. Foștii democrați-liberali spun că s-ar încălca prevederile actualului Statut al partidului, adoptat în urma fuziunii celor două partide, şi s-ar demotiva în campanie filialele din Ardeal.

Potrivit surselor News.ro din aripa democrat-liberală a PNL, variantele Gheorghe Falcă şi Cătălin Predoiu, care erau vehiculate în urmă cu o zi, nu mai sunt de actualitate pentru preluarea copreşedinţiei PNL. Șansele cele mai mari să preia conducerea partidului alături de Alina Gorghiu le au, în acest moment, prim-vicepreşedintele Adriana Săftoiu şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. 

Sursele citate au menţionat că varianta preşedinţiei unice, deţinută de Alina Gorghiu, este exclusă, din perspectiva democrat-liberalilor, care invocă în acest sens Statutul PNL, ce prevede că, după fuziune, conducerea este bicefală. 

Sâmbătă va avea loc o ședință informală a Biroului Național Permanent al PNL, o ședință lărgită, la care sunt invitați și liderii de filiale, și acolo se va lua o decizie, care ulterior se va oficializa și printr-o ședință formală a Biroului Național, ce va fi convocat probabil săptămâna viitoare.

Vasile Blaga a ajuns joi dimineață la sediul PNL, unde a zăbovit ore bune. Chiar dacă și-a dat demisia de la șefia partidului, rămâne în continuare membru în partid și vrea să-l ajute cât mai mult din această postură, după cum a explicat el.

Am responsabilități pentru partid și o să mă implic mult în parcursul partidului, din poziția de simplu membru”, a spus Vasile Blaga. „Asta înseamnă că o să țin colegii aproape și partidul o să rămână puternic și unit”, a adăugat el.

Miercuri, înainte să meargă la DNA, politicianul i-a telefonat preşedintelui Klaus Iohannis şi l-a anunţat că a fost chemat la audieri, la DNA Ploiesti. Acolo a aflat că este anchetat pentru finanţarea PDL cu bani negri, obţinuţi din taxarea unor contracte plătite cu bani publici.

Situația lui Vasile Blaga este o surpriză foarte neplăcută. Trebui să fim realiști. PNL a ajuns într-o situație complicată. Trebuie și cred că e demn de remarcat că Vasile Blaga s-a retras din conducerea partidului, o atitudine pe care o găsesc corectă politic, dar din păcate nu în toate partidele asta e normalitata”, a comentat, joi, președintele Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românul care a făcut înconjurul lumii singur cu barca: „Prima dată, ne-au prins la bulgari și ne-au băgat la...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”