#Teleormanleaks | Rise Project dezvăluie cu cine vâna Dragnea pe domeniul său
Înainte să se vâneze reciproc în partid, baronii PSD s-au antrenat împreună cu puștile pe terenurile de vânătoare din Teleorman. Au semnat condica în cele patru registre ale Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv (AVPS) Turris Turnu Măgurele, fondată de Liviu Dragnea la sfârșitul anilor ‘90, apoi predată lui Petre Pitiș, directorul Tel Drum, scrie Rise Project.
Distracția de elită a grupării „Dragnea” a fost sintetizată pe aproximativ 400 de pagini oficiale, intrate în posesia RISE Project, cu autorizații colective de vânătoare și procese-verbale pentru fiecare partidă, ștampilate de organizatori și semnate de sute de participanți.
Fotografiile cu aristocrația PSD și clipurile sângeroase din acest articol provin, însă, din computerul de serviciu al directorului comercial Tel Drum, Nicoleta Pene. Transferat pe un hard.
Lângă jurnalele de vânătoare jurnaliștii de la Rise Project au găsit inclusiv contracte publice acordate Tel Drum de baronii găzduiți.
Toate au fost înghesuite într-o #valiză și ascunse în vara lui 2017, chiar înaintea perchezițiilor DNA la firma vizată în același dosar penal cu președintele partidului de guvernământ.
Toți demnitarii PSD găsiți de RISE în registrele ascunse cu o lună înaintea perchezițiilor DNA la Tel Drum, au ceva în comun: fiecare l-a sprijinit politic pe Liviu Dragnea în interiorul partidului într-un moment sau altul din ascensiunea sa. Relațiile cultivate la partidele de vânătoare organizate de actualul șef al PSD l-au ajutat în 2015 să-l debarce pe Ponta din fruntea partidului.
Liviu Dragnea a vânat de cel puțin 32 de ori la el în județ, în ultimii 9 ani.
S-a distrat pe domeniile AVPS Turris Turnu Măgurele, al cărei cofondator și președinte a fost până în 2004. Atunci, a predat asociația colegilor lui de partid și dosar, Petre Pitiș, actualul manager al corporației Tel Drum, și Marian Fișcuci, primul acționar.
De 31 de ori, Dragnea a mers în pădure însoțit de directorul Petre Pitiș.
De patru ori s-a dus și cu Marian Fișcuci. Prieteni din liceu, camarazi la partid și vânători împătimiți, cei doi împart frățește dosarele Tel Drum de la DNA.
De câteva ori li s-a alăturat afaceristul Costel Comana, coleg de facultate și tranzacții imobiliare cu Dragnea. Comana s-a sinucis în 2015, într-un avion din America Centrală, la scurt timp după ce DNA l-a pus oficial sub acuzare în dosarul „Regiotrans”.
Printre demnitarii PSD care l-au însoțit pe Liviu Dragnea la vânătoare se numără celebrul baron de Constanța, Nicușor Constantinescu, azi la pușcărie, a vânat în codrii Tel Drum de 18 ori. Vicepremierul Paul Stănescu de la Olt, acum dizident în partid, a venit de 13 ori. Marian Oprișan din Vrancea, de 5 ori. Marcel Ciolacu din Buzău, certat și el între timp cu Dragnea, a semnat prezența 4 dăți. Prezsent de câteva ori a fost și Dumitru Buzatu, actualul lideru al PSD Vaslui, Vasile Gliga, atunci deputat PSD de Mureș, Aurel Horea Soporan, senator PSD Mureș, Constantin Niță, fost ministrul al Energiei, Ioan Mang, președintele PSD Bihor, Dan Nica, fost ministru al Comunicațiilor, azi europarlamentar, Adrian Țuțuianu, senator de Dâmbovița, Nicolae Mohanu, senator de Teleorman din 2012, Petru Alexandru Frățean, senator și secretar de stat la Muncă și Economie în guverne PSD diferite.
Nici actualul șef al spionilor n-a lipsit. Grabriel Vlase a vânat de 3 ori la Dragnea. Tot de atâtea, Niculae Bădălău, senator de Giurgiu. În schimb, Claudiu Manda, președintele comisiei parlamentare de supraveghere a SRI, a fost invitat la 4 partide memorabile.
Aceștia trei din urmă, Manda, Vlase, Bădălău, au fost chemați recent la DNA ca martori în dosarul Tel Drum. Interogatoriile au vizat chiar partidele de vânătoare, a confirmat Niculae Bădălău pentru RISE:
”Am fost acolo la invitația asociației de vânătoare. Am fost și audiat la DNA pe subiectul ăsta, chiar săptămâna trecută. M-am întâlnit la vânătoare și cu Manda, da, e prietenul meu. Cu Liviu Dragnea nu cred, că el nu avea dreptul de portarmă pe vremea aia, că avea proces și permisul retras. Credeți că eu îi cunosc pe directorii de la Tel Drum? Cine dracu e Pitiș pentru mine? Pentru dumneavoastră posibil că e, dar pentru mine nu e nimeni. Să fie sănătos! Tel Drum ăsta ce e, vreun minister? Nu e vreo vedetă națională. Eu sunt politician, nu-i știu.”
Organizatorii locali ai partidelor de vânătoare sunt oamenii de încredere, rudele, angajații sau foștii colegi ai lui Liviu Dragnea. Toți au legătură cu Tel Drum, fie că-s acționari, directori sau contractori ai corporației. Ei reprezintă liantul dintre invitații influenți, unii ordonatori de bugete publice, și nomenclatura județeană.
Așa a ajuns Mădălin Ioniță, fostul șofer al lui Liviu Dragnea, acum partener Tel Drum, să strângă laolaltă cinci miniștri, patru președinți de CJ, vreo trei primari și tot atâția parlamentari într-o partidă epică din ianuarie 2013. Plus căpeteniile județene din Poliție și Romsilva.
Practic, șefii Tel Drum petreceau alături de cei care le acordau contracte publice. De pildă, Marian Oprișan a redirecționat 100 de milioane de euro, fonduri europene, către Tel Drum și doi parteneri, într-un contract-mamut semnat în 2011, pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă în județul Vrancea.
Și Constanța a cotizat. În 2010, Nicușor Constantinescu a acordat Tel Drum un contract de 30,7 milioane de lei pentru modernizarea a două drumuri județene prin procedură de licitație restrânsă accelerată.
Vecinul Paul Stănescu e alt exemplu. În 2013, a trimis 7,2 milioane de lei către Tel Drum, prin cerere directă de ofertă, pentru „lucrări de construcții și drumuri” în județul Olt, chiar la o lună după o vânătoare de pomină în Teleorman, cu cei menționați mai sus.
Consiliul Județean (CJ) Teleorman rămâne principalul finanțator: din 2007 încoace, corporația a încasat peste un miliard de lei aici, iar peste jumătate din sumă (54%) a venit pe semnătura lui Dragnea.
Altfel, campionii locali ai vânătorii sunt organizatorii oficiali Mădălin Ioniță (65 de partide), managerul Tel Drum, Petre Pitiș (59 de partide) și Petre Rădan, fost magazioner-șef la Tel Drum, angajat acum la ferma de vaci a lui Dragnea Junior (57 de partide).
Nelipsit de la aceste vânători, Valentin Boboc, deputat de Teleorman și interlocutor al lui Dragnea în mai multe interceptări din dosarul “Referendumul”, a povestit despre legătura umană care se simte la o hăituială prin pădure:
„Singurul care poate face invitație este directorul fondului de vânătoare. Nu pot să nu spun că nu am fost cu domnul Dragnea la vânătoare, pentru că apare pe lista de participare pe care văd că o aveți. Păi ce ați vrea, să mergem cu dușmanii la vânătoare, să ne împușcăm între noi? Normal că mergem cu prietenii, colegii. Într-o partidă de vânătoare se invită de obicei cunoscuți și oameni de încredere. Trebuie încredere pentru că e un sport destul de riscant. Eu nu-mi aduc aminte să participe și de la alte partide politice. V-am zis. De regulă, vânătoarea se face între prieteni. Trebuie să ai mare încredere în oamenii cu care participi. ”
Citiți dezvăluirile complete AICI.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News