Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public. Co-liderul ALDE cere Curţii Constituţionale să statueze și că organele de urmărire penală nu pot ancheta oportunitatea elaborării unor acte normative.
Este vorba de demersurile procurorilor Direcției Naționale Anticorupție care au început anchetarea circumstanțelor în care a fost elaborat proiectul nocivei Ordonanțe de Urgență nr. 13 privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală.
Călin Popescu Tăriceanu susţine, potrivit unui comunicat de presă, că ordonanța de urgență adoptată de Guvernul Grindeanu săptămâna trecută, în seara zilei de marți, abordează o temă de politică penală a statului român. „Ori, măsurile de politică penală se află în competenţa exclusivă a Parlamentului şi a Guvernului, alte autorităţi publice, inclusiv autoritatea judecătorească, pot exprima puncte de vedere în această materie, pot şi trebuie să fie consultate, dar nu pot avea putere de interferenţă, de amestec discreţionar, inclusiv de urmărire penală, nici a structurilor Parlamentului, nici a structurilor Guvernului, se menţionează în sesizarea trimisă Curtea Constituţională a României”, potrivit comunicatului.
„Preşedintele Senatului consideră că, procedând la anchetarea oportunităţii, circumstanţelor şi împrejurărilor elaborării proiectului de act normativ, reprezentanţii Ministerului Public au uzurpat unele dintre competenţele Guvernului, prin Ministerul de Justiţie, fapt care a condus la apariţia prezentului conflict juridic de natură constituţională, în sensul deciziilor CCR”, se mai arată în comunicatul transmis de Senat.
De asemenea, co-președintele ALDE cere Curţii Constituţionale să statueze că organele de urmărire penală nu pot ancheta oportunitatea elaborării unor acte normative.
Direcţia Naţională Anticorupţie a început o anchetă cu privire la modul de elaborare a ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale, în urma unui denunţ formulat în 24 ianuarie de Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai asociaţiei „Iniţiativa România”.
Legat de acest dosar, DNA a precizat că se fac acte procedurale cu privire la aspectele sesizate de mai multe persoane, privind posibile fapte legate de „modalitatea de adoptare a unor acte normative”.
Curtea Constituțională a decis astăzi, ca urmare a sesizărilor formulate de Consiliul Superior al Magistraturii și președintele Klaus Iohannis, că nu există un conflict juridic de natură constituțională între puterea judecătorească și cea executivă, respectiv între Parlament și Guvern în legătură cu adoptarea OUG nr. 13/2017.
Joi, magistrați CCR urmează să decidă în privința sesizării depuse de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, în legătură nu cu forma, ci cu fondul actului normativ.