Tăriceanu infirmă că s-ar fi discutat în coaliţie despre numirea directorului SIE
Data actualizării: Data publicării:
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a infirmat duminică seara că ar fi avut loc o discuție în coaliția de guvernare privind numirea directorului Serviciului de Informații Externe (SIE) și, de asemenea, a infirmat nominalizarea lui Cezar Preda pentru a ocupa funcția respectivă.
"Astea nu sunt decât speculații (posibila numire a lui Cezar Preda la șefia SIE și o înțelegere între șeful statului și coaliția de guvernare pe această temă n.r.) și n-a existat niciun fel de discuție nici măcar între Liviu Dragnea și mine, cu atât mai puțin cu președintele. Nu că nu confirm, infirm că ar exista o astfel de discuție sau că ar fi existat o astfel de discuție și numele pe care l-am văzut evocat nu știu de unde a apărut, dar... (...) Domnul Preda n-a fost nominalizat de nimeni", a declarat Tăriceanu într-o emisiune televizată, citată de Agerpres.
El a spus că, pentru a fi "feriți de riscuri" în viitor, directorul SIE trebuie să fie o persoană "care să poată face față constrângerilor și responsabilităților funcției".
"O să discutăm întâi în alianță, părerea mea e că trebuie să găsim în primul rând o persoană care să poată să facă față constrângerilor și, până la urmă, responsabilităților unei astfel de funcții și nu e chiar un lucru foarte ușor. Depinde ce vrem să facem cu aceste servicii, dacă vrem să punem un om căruia să-i dăm o sinecură sau cineva gândește în termenii ăștia, atunci e foarte simplu. (...) Cei care au fost cultivați, formați, educați (în proximitatea serviciilor de informații n.r), nu. Trebuie să vină oameni care (...) au convingeri democratice serioase (...) Dar eu vreau, pentru ca să fim feriți de orice riscuri pe viitor, cei care conduc serviciile să fie oameni care în primul rând sunt civili, ca să spun așa, și înțeleg că trebuie să existe o linie de demarcație netă între servicii și viața politică", a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.
Președintele Senatului consideră că serviciile de informații nu trebuie să fie prezente în presă, în politică, în justiție sau economie.
"Nu au serviciile ce să se implice în viața politică, în deciziile politice sau ale justiției sau economice. Adică serviciile trebuie să-și vadă de treaba lor, ca peste tot în lumea civilizată și nu trebuie să existe o imixtiune a acestor servicii în alte zone în care pot să producă distorsionări. Nu sunt de acord cu prezența serviciilor în mass media, nu sunt de acord cu prezența serviciilor în zona politică, a parlamentului, a guvernului, în zona economică, în zona justiției, nu au serviciile ce să caute. Serviciile trebuie să-și ducă activitatea conform menirii în care ele au fost gândite întotdeauna și în sensul în care funcționează peste tot în lumea democratică și liberă", a mai spus Tăriceanu.