„În cazul în care preşedintele ar fi suspendat şi eu aş fi candidat la funcţia prezidenţială, vă asigur că voi refuza să preiau prerogativele de preşedinte interimar. Acest lucru va putea foarte bine să fie făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor", a spus Călin Popescu Tăriceanu.
El a precizat că va refuza să preia această funcţie pentru a nu introduce o distorsiune în cursa electorală, fiind conștient că ar putea fi acuzat că beneficiază de un avantaj din poziţia de preşedinte interimar.
Tăriceanu a mai afirmat că nu a avut nicio discuţie cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, despre preluarea funcţiei de preşedinte interimar.
„Nu am discutat, dar aceasta este o atitudine corectă din partea mea”, a spus Tăriceanu.
În ceea ce privește o eventuală instabilitate politică creată de iniţierea procedurilor de suspendare a preşedintelui, președintele Senatului spune că această teamă nu trebuie să inhibe „reacţiile sănătoase la încălcarea Constituţiei”.
„Dacă Constituţia este încălcată, nu există nicio scuză pentru ca lucrurile să fie repuse în ordinea firească a lucrurilor şi procedurile prevăzute de lege şi Constituţie să fie declanşate", a punctat Tăriceanu.
„Timpul ne lipseşte, timpul! Nu are rost să iniţiem o procedură de suspendare, acum, din două motive: în primul rând pentru că actuala legislaţie nu e credibil că putem aduce lumea într-un număr atât de mare la vot şi doi - în două luni de zile regimul Băsescu se închide”, a spus vicepremierul Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea s-a referit la faptul că, până în 15 decembrie, cvorumul de prezenţă necesar validării unui referendum de demitere a preşedintelui din funcţie este de 50% din numărul alegătorilor. Ulterior acestei date, acest prag scade la 30%.