Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, la reuniunea Adunării generale a primarilor de municipii, că la începutul anului a avut loc o încercare de „lovitură de stat de catifea”, pe care CCR a sancţionat-o prin „două decizii istorice”. Preşedintele Senatului a precizat că sunt proiecte pe plan local care sunt blocate din cauza instituţiilor de forţă şi a făcut un apel către edili, cărora le-a cerut să spună dacă simt presiuni de orice fel în desfăşurarea activităţii.
„Românii au ales fără echivoc o majoritate PSD-ALDE. Cu toate acestea, la începutul anului 2017 am avut o încercare de lovitură de stat de catifea, pe care, din fericire, CCR a sancţionat-o prin două decizii pe care le-aş caracteriza ca istorice. Din păcate, de mai mult de trei luni avem o instabilitate politică fără precedent, prin raportarea la alegerile din decembrie şi la rezultatul clar al acestora. Ne confruntăm cu o ofensivă aproape zilnică din partea unor instituţii de forţă împotriva instituţiilor rezultate din votul democratic al românilor. Mă îngrijorează că această ofensivă permanentă pune sub semnul întrebării echilibrul puterilor în stat”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a precizat că sunt proiecte pe plan local care sunt blocate din cauza „instituţiilor de forţă”.
„Obiectivul nostru comun este dezvoltarea României, în ciuda frânei puse de instituţiile de forţă. Ştiu că se tot vorbeşte în ultima perioadă despre aproape un fel de prigoană pornită împotriva primarilor, că sunt situaţii în care primarii nu au avut curajul să semneze documente de frică să nu ajungă pe mâna procurorilor”, a susținut Tăriceanu.
Şeful Senatului a făcut, totodată, un apel către primari cărora le-a spus să spună dacă se fac presiuni asupra lor, să comunice acest lucru.
„Dacă vă simţiţi hăituiţi, dacă nu vă puteţi face treaba aşa cum trebuie, dacă se fac presiuni asupra dumneavoastră, atunci ieşiţi şi spuneţi public aceste lucruri”, a spus Tăriceanu.
Totodată, el a ţinut să precizeze că ”mai este mult pentru a accelera dezvoltarea economică”, pentru că, din cauza disputelor politice interne, nu se poate face o ”dezbatere lucidă” despre viitorul Uniunii Europene.
„Vin la acest subiect care mie mi se pare extrem de important pentru viitorul nostru, care este dezbaterea privind viitorul Europei: cel fel de Europă se va construi. Vedeţi din ce în ce mai mult că se discută despre Europa cu două sau cu mai multe viteze. Din păcate, România riscă să fie din nou pusă la colţ, aşa cum a mai fost şi războaiele politice de la noi ne împiedică să stăm să facem o dezbatere lucidă şi utilă pentru viitorul României. Stăm mereu blocaţi în dispute politice sterile care consumă timp şi energie. În acest timp, deciziile de la Bruxelles se iau şi vedeţi că ele sunt esenţiale pentru viitorul României”, a arătat Tăriceanu.