Tăriceanu: Cred că se declanşează un conflict interinstituţional între preşedinte şi Parlament
Data publicării:
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut miercuri că, dacă preşedintele Klaus Iohannis era cu adevărat preocupat de statul de drept, nu de „o caricatură de stat de drept”, ar fi denunţat protocoalele SRI. El a mai spus că s-a declanşat un conflict între Preşedinţie şi Parlament cu privire la sesizarea CCR şi a Comisiei de la Veneţia privind legile justiţiei, dar acest conflict este mai mult politic decât juridic.
„Cred că se declanşează un conflict interinstituţional între preşedinte şi Parlament, lucru pe care eu aş fi vrut să îl evităm, dar putem să acceptăm şi o astfel de situaţie. Dacă preşedintele este cu adevărat preocupat şi îşi doreşte o justiţie independentă şi ca România să fie un adevărat stat de drept, nu o caricatură de stat de drept, atunci ar fi trebuit, după părerea mea, să denunţe din primul moment protocoalele dintre SRI-DNA şi o serie de alte instituţii din justiţie, lucru care până astăzi nu s-a întâmplat. Are la îndemnână acest instrument, pentru că el conduce CSAT”, a declarat Tăriceanu.
Întrebat dacă va sesiza Curtea Constituţională cu privire la conflictul dintre Preşedinţie şi Parlament de care vorbea, Tăriceanu a spus: „Mai degrabă este un conflict politic. Preşedintele are tot dreptul - şi respect acest drept - de a sesiza Curtea. Observ că în spatele acestui demers nu este unul mai degrabă de natură juridică, ci politică, dar preşedintele are dreptul să facă acest lucru”.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că trimite la Curtea Constituţională întregul pachet al legilor justiţiei şi sesizează Comisia de la Veneţia, el adresând şi un apel CCR să nu se grăbească şi să conlucreze cu organismul european. Preşedintele a precizat că, după ce Curtea Constituţională se va exprima asupra actelor normative, va face o nouă analiză a legilor şi va decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare a celor trei legi de către Parlament.