Protestele din stradă reprezentau, la început, societatea civilă, dar au devenit "în mod vădit foarte politice", a afirmat, duminică, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Agerpres.
Întrebat cum comentează solicitarea comunității online "Corupția ucide" privind organizarea alegerilor anticipate, Tăriceanu a răspuns: "Slavă Domnului că în țara asta mai există și oameni cu scaun la cap și nu să facă toți ceea ce cere Corupția ucide sau nu ucide. Depinde pe cine ucide, că corupția poate să ucidă chiar pe cei care strigă sloganurile astea și care sigur că găsesc tot felul de formule teribiliste, pe care oamenii care au o minimă experiență politică și cunosc regulile democrației, nu le iau în seamă".
"Aceste proteste, care la început reprezentau într-un fel ceea ce numim societatea, societatea civilă, în fine, oameni care aveau anumite lucruri cu care nu erau de acord, dar erau apolitice, au devenit, în acest moment, în mod vădit foarte politice. (...) Ele au devenit niște proteste la care partidele de opoziție, foarte slab prezente în viața publică și fără să aibă posibilitatea să își recapete încrederea, deci pe fondul unui deficit de încredere, caută să se asocieze cu mișcările de stradă pentru a căpăta un plus de credibilitate în revendicările pe care le au", a declarat Tăriceanu, într-o intervenție telefonică la România TV.
Potrivit președintelui Senatului, în toate țările, opoziția își dorește să acceadă la guvernare, dar acest lucru nu se face ca urmare a mișcărilor de stradă.
"În toate țările, opoziția își dorește să răstoarne majoritatea și să acceadă ea la guvernare, numai că (...) acest lucru se face, de obicei, pe baza votului cetățenilor exprimat în alegeri libere, nu ca urmare a mișcărilor de stradă. (...) Dacă opoziția așa își dorește să ajungă la putere, nu pot decât să subliniez încă o dată că nu se poate accepta într-o țară democratică o astfel de formulă", a spus Tăriceanu.
În opinia sa, există "grupuri mai mult sau mai puțin vizibile", care încearcă să răstoarne actuala majoritate prin "mijloace nedemocratice".
"În felul acesta se confirmă (...) că, după alegerile din decembrie anul trecut, există o serie de (...) grupuri mai mult sau mai puțin vizibile, la vedere, care sunt nemulțumite de rezultatul alegerilor și care încearcă să răstoarne actuala majoritate printr-o serie de mijloace nedemocratice și, până la urmă, incorecte. Și aceasta este (...) sinteza a ceea ce se întâmplă în momentul de față prin aceste proteste", a mai afirmat Tăriceanu.
De asemenea, chestionat cu privire la eventualitatea organizării alegerilor anticipate, Tăriceanu a spus că partidele de opoziție reușesc "cu chiu, cu vai să reprezinte cam 25% din opțiunile electorale".
"Există vreo minimă bază (...) încât să se justifice în vreun fel alegeri anticipate? (...) Opoziția sigur că poate să ceară, pentru ca să se facă mai vizibilă, alegeri anticipate", a precizat Tăriceanu.