Tăriceanu: Ar trebui România să accepte un deficit de 3 la sută, care ne blochează dezvoltarea viitoare?
Viitorul guvern PSD-ALDE ar putea cere o derogare de la Bruxelles pentru a nu respecta obligativitatea unui deficit de până la 3 la sută din PIB, a lăsat să se înțeleagă liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, invitat duminică, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Potrivit legislației europene, în lipsa unei derogări, o țară UE care depășește acest prag de deficit de 3 la sută suportă sancțiuni.
Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre planurile de guvernare cu PSD, insistând asupra faptului că trebuie să se dea prioritate firmelor românești. El a anunțat că a convenit cu colegii din PSD ca programul de guvernare să prevadă cel puțin 6 la sută din PIB pentru investiții.
„Ca să ne susținem promisiunile de campanie ne bizuim pe câteva lucruri: în primul rând, pe o anumită creștere economică care în ultimii ani s-a manifestat și care trebuie să continue cel puțin la același nivel și pe o valoare importantă a investițiilor. Am convenit cu colegii din PSD ca programul să prevadă cel puțin 6 la sută din PIB pentru investiții. Acum, să vă mai spun ceva: va trebui România să fie extrem de docilă și să accepte deficitul (impus de UE – n.r.) de 3 la sută, care ne blochează posibilitatea de dezvoltare viitoare sau va trebui să discutăm dacă România investind nu în salarii și pensii, ci în infrastructură, în învățământ, în sănătate, în drumuri, are nevoie România de un deficit mai mare?” s-a întrebat Tăriceanu.
Întrebat pentru ce variantă și pentru ce valoare a deficitului ar opta, el a spus că îi e greu să se pronunte, dar depinde și de capacitatea de absorbție a deficitului. „Nimic nu este mai important decât să ai capacitatea de absorbție a unui deficit pe care îl convii. Degeaba spui vreau să lucrez cu un deficit de 4 la sută, dacă eu nu pot să absorb încă 1 la sută din PIB pentru diferitele proiecte majore”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Ce vrea Tăriceanu. Chestiunea interesului național
De altfel, liderul ALDE a avut un discurs în care a accentuat ideea apărării interesului național în raport cu Bruxelles-ul și companiile străine.
„Aș vrea să reușim să creștem influența României în Uniunea Europeană, aș vrea acest lucru din perspectiva interesului național. Nu vreau ca România să rămână la coada Europei. Vreau ca România să devină o țară respectată, o țară care să aibă un cuvânt greu de spus când se iau deciziile importante, nu să ne aliniem obligatoriu, să fim euro-conformi, ce decide UE noi aprobăm, nu există niciun fel de discuție. Să știți că interesul național se judecă la București pentru România, și nu la Bruxelles!”, a spus Călin Popescu Tăriceanu la Digi24.
El a dat și un exemplu, dar a menționat că se află printre persoanele care cred că România trebuie să facă un efort de solidaritate: „Pe mine mă preocupă mai mult soarta celor patru milioane de români care muncesc în străinătate, din care cred că ar trebui să facem un efort să-i readucem în țară și mă preocupă mai mult soarta lor, condițiile pe care le oferim decât pentru imigranții din Orientul Mijlociu. E o chestiune de priorități și cred că avem dreptul să gândim în acest sens”, a spus Călin Popescu Tăriceanu. „Eu cred că România trebuie să dea dovadă de solidaritate, dar eu n-am văzut să se discute despre românii care muncesc în străinătate cât s-a discutat despre migranții din Uniunea Europeană. Eu cred că avem un interes față de cetățenii români, față de întreprinderile românești, pe care trebuie să-l manifestăm și nu trebuie să-l ascundem. La fel de bine țin brațele deschise pentru capitalul străin, dar vreau să promovăm și capitalul românesc. Vreau să continuăm o politică economică bazată pe o perspectivă liberală, pe politici fiscale liberale, astea sunt lucrurile pentru care le vom pleda”, a continuat fostul premier.
„Vreau în continuare ca drepturile și libertățile românilor să fie o prioritate și nu un lux, așa cum am văzut neghiobia spusă de fostul ministru al justiției în guvernul tehnocrat, deci avem niște lucruri care cred că vor defini agenda viitoare de guvernare”, a subliniat Tăriceanu.
Practicile multinaționalelor, deranjante. O șterg „englezește” în criză și noi rămânem cu „greul”
Credeți că multinaționalele din România ar avea mai multe drepturi și mai puține obligații? a fost întrebat în emisiune Călin Popescu Tăriceanu. Răspunsul a venit cu o serie de critici aspre la adresa practicii firmelor străine de a-și repatria profitul.
„Nu știu dacă au prea multe drepturi. Economia în general nu este un domeniu care este gestionat sub imperiul principiilor morale. Este un lucru pe care trebuie să-l recunoaștem și să-l înțelegem cu toții. Multinaționalele au interesul să folosească avantajele pieții românești, fie că e vorba de piață de desfacere, de piață de muncă, și să-și ducă profitul către firma-mamă. Dar cred că aici trebuie să fie un joc win-win. Dacă noi am oferit avantaje, trebuie să primim și noi ceva în schimb, să fie un anumit echilibru. Foarte multe multinaționale primesc foarte multe avantaje, au fost tratate cu toată generozitatea și mai mult decât a exploata forța de muncă ieftină din România nu au făcut. O să spuneți că au făcut investiții. Sigur, au făcut investiții care le-au dezvoltat afacerea și am profitat și noi, pentru că a crescut numărul de angajați. Dar dincolo de acesta, dacă ne uităm care este câștigul în plan economic, la nivelul veniturilor bugetare, contribuția la efortul economic, o să vedem că prea mult economia stă pe umerii întreprinderilor românești!”, a răspuns copreședintele ALDE.
El nu a vrut să dea exemple concrete, motivând că nu vrea să pară neprietenos cu o serie de companii care au făcut, totuși, anumite eforturi, la care a consimțit și el atunci când era premier.
„Firmele își duc profiturile către patria de origine și aici, în afară de a-și plăti impozitele pe venit pentru salariați, contribuțiile de asigurări sociale, de asigurări de sănătate și celelalte, nu au mare lucru. Alte taxe sunt puține. În momentul în care vezi mărimea cifrei de afaceri... Cele mai puternice companii din România sunt cele străine. Acestea au plătit impozite cam 2 miliarde de lei în 2014. 55 de miliarde de lei le-au plătit companii românești, care au mult mai puțină forță financiară. Concluzia este că până la urmă, efortul economiei românești stă pe umerii companiilor românești, care n-au avut avantaje. Anul acesta, înțelepciunea Ministerului de Finanțe face ca tot ajutorul de stat să se ducă exclusiv către companiile străine”, și-a continuat Tăriceanu pledoaria.
La observația că și în Ungaria a existat un discurs similar, despre „colonizare”, Tăriceanu a replicat că și în Polonia e aceeași situație și a precizat că nu-i plac termenii aceștia așa de duri. El a explicat că odată cu căderea comunismului, firmele străine au avut libertatea să intre pe piețele estice, dar competiția a fost inegală din punct de vedere al capitalului. „Din această competiție, noi românii și mă refer la firmele românești erau complet dezavantajate, pentru că românii n-au putut să acumuleze capital. Pe lângă acest lucru, le-am creat firmelor străine și toate avantajele posibile – scutiri de impozite, facilități fiscale, stimulente cu ghiotura! Și ce observăm? Că după 26 de ani, economia este dominată într-o manieră covârșitoare, aproape la rupere, de firme străine și firmele românești au o poziție cu totul nesemnificativă. Și când ai o criză economică observi că firmele străine încep să se retragă frumos, delicat, englezește, cum s-a întâmplat cu marile bănci după criza din 2009 și noi rămânem să ducem greul și să suportăm consecințele! Ei și-au făcut profitul, și-au împachetat lucrurile... Nu e normal să gândim din prisma interesului nostru?”, a spus Tăriceanu.
El a dezvăluit că le-a cerut colegilor din PSD „să încheie povestea cu ajutorul de stat acordat în exclusivitate firmelor străine, să încheie povestea cu contractele de achiziții publice date pe capete numai firmelor străine. Vom da prioritate firmelor românești și capitalurilor românești”, a promis Tăriceanu . Întrebat cum va face aceasta pe o piață liberă, Tăriceanu a glumit: „Cu grijă, ca să fiu obraznic”.
Există și pârghii legale, dar există și o chestiune de atitudine, a arătat Tăriceanu, aducând în discuție alegerile din America, încheiate cu victoria lui Donald Trump. Președintele companiei Ford l-a sunat ca să-i spună că nu mai delocalizează o fabrică din America în Mexic, unde forța de muncă era mai ieftină. „Dacă americanii pot să facă acest lucru, eu vă asigur că și noi trebuie să facem aceeași chestiune”, a punctat liderul ALDE. „Avem aceeași obligație față de piața românească, față de angajații români, față de firmele românești, față de ceea ce cred că este interesul nostru firesc”, a adăugat Tăriceanu.
Fostul premier a dat, însă, asigurări că va încuraja în continuare firmele străine să vină în România, așa cum a făcut-o și când a condus guvernul. Liderul ALDE a arătat că e vorba de avantaje și stimulente care în egală măsură pot fi acordate și firmelor românești. „Aceste avantaje vor trebui gândite foarte bine și va trebui să le dăm și proporțional cu efortul pe care îl fac”, a spus Tăriceanu, insistând că România va rămâne la fel de prietenoasă cu firmele străine. „Așa cum țările occidentale își văd interesul propriu, avem și noi posibilitatea și datoria să-l vedem pe al nostru”, a completat Tăriceanu.
Cu ce mașină umblă Tăriceanu?
El s-a întrebat, de pildă, de ce Poliției române trebuie să i se cumpere mașini străine în loc să folosească Dacii, de ce nu folosim autobuze fabricate în România în loc să se aducă din import și dacă nu cumva cele patru corvete pe care le va achiziționa armata puteau fi făcute de România.
Întrebat câți politicieni cunoaște care circulă cu Dacia, Tăriceanu a răspuns: „Știți cu ce mașină am venit eu la dvs? Puteți să verificați. Eu cred că nu poți să susținii un discurs dacă nu te constitui în exemplu propriu. Circul cu Dacia Duster și merg foarte bine și mă simt foarte bine. Și e un produs pe care îl apreciez foarte mult”, a spus Tăriceanu.
„Ar trebui să aveți grijă, pentru că profitul se duce către Renault, chiar dacă Dacia e un brand românesc”, i-a spus Claudiu Pândaru, realizator al emisiunii În fața ta. „Da, dar cred că, în perspectivă, o discuție cu toate firmele străine din România pentru a le face să înțeleagă că România nu e totuși sat fără câini și nu suntem chiar atât de naivi cât să nu ne cunoaștem interesul propriu este necesară. (...) Să lase mai mult profit aici, pentru ca și beneficiile pe care noi le obținem în urma eforturilor pe care le-am consimțit să le facem împreună să fie pe măsură și proporțional”, este soluția pe care o propune liderul ALDE.
Comisia Europeană, model pentru structura viitorului guvern
În ciuda discursului distant față de politicile Bruxelles-ului, Tăriceanu spune că structura viitorului guvern și-ar putea lua ca model Comisia Europeană.
„Este structura unui guvern al unei țări europene în care totdeauna urmărește câteva lucruri, și anume domeniile esențiale să fie coordonate de un minister, te gândești de foarte multe ori care este componența guvernului în raport cu componența Comisiei Europene, cu comisarii europeni, pentru că sunt toate reuniunile interministeriale la care membrii guvernului român trebuie să participe și atunci trebuie să existe și o oarecare corespondență, plus că orice formulă guvernamentală trebuie să reflecte anumite priorități. Vă dau un exemplu. Când am fost prim-ministru, am avut un minister al afacerilor europene, după ce România a intrat în UE, pentru că aceasta era problema pe care noi trebuia s-o conștientizăm, să ne raportăm. Și-acum vom avea probabil câteva amprente ale modului nostru în care gândim viitorul politic al României și dezvoltarea economică”, a menționat Tăriceanu.
El a mai spus că nu poate dezvălui nimic în acest moment legat de structura guvernului, dar este de acord ca partidele din arcul guvernamental să primească o funcție de vicepremier.
Interviul integral îl puteți viziona AICI.
Citiți și:
Pierde Dragnea mandatul de deputat? Răspunsul lui Tăriceanu
C.P. Tăriceanu vrea ca legea care îl împiedică pe Dragnea să ajungă în Guvern să fie schimbată
- Etichete:
- calin popescu tariceanu
- deficit bugetar
- alde
- romanism
- discurs nationalist
- tariceanu relatia cu ue
- tariceanu multinationale
- tariceanu firme romanesti
- tariceanu interviu digi24
- in fata ta digi24
- derogare deficit
- ue derogare deficit
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News