T. Băsescu: Nu mai am încredere în Guvern
Conferința președintelui intervine la câteva ore după ceremonia de învestire a noului ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu.
Cele mai importante declarații:
„Susțin acest discurs cu ocazia încheierii vacanței liderilor USL, care cum s-au întors au reușit, după 45 de zile, să dea și o nominalizare la Transporturi. E un progres, constat însă că s-au întors nervoși din concediu. Poate se calmează aflând situația țării, lucru care mă îngrijorează și pot spune că vara aceasta am avut mai mult timp să discut cu oameni, să merg în țară și să le aflu îngrijorările.
Dacă nu au timp să meargă în țară, datorită conducerii țării prin televiziuni, trebuie să stea în studiouri, le dau câteva informații grave: șomajul e în creștere, românii sunt tot mai mult preocupați de siguranța locului de muncă și se întreabă dacă îl pierd sau nu.
Dau câteva cifre. Când acest guvern condus de Ponta a preluat guvernarea, șomajul era de 6,7%. În iunie, a ajuns la 7,6%. Creșterea economică generată de exporturi nu înseamnă și creștere de locuri de muncă, iar acesta e un efect al amputării investițiilor din bugetul de stat.
Trag un semnal de alarmă foarte serios: în iunie șomajul era 7,6, dar în iulie România a mai înregistrat un plus de 29.000 de șomeri, ceea ce îmi permit să anticipez că ne va arăta, când se va analiza la nivelul Eurostat, cifra pentru iulie va fi în jur de 8%. Este un prag extrem de riscant și generarea de locuri de muncă e esențială. Relansarea investițiilor din bani europeni și de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră. Ar fi fost de așteptat o scădere a șomajului, măcar pe perioada verii.
Un alt semnal de alarmă extrem de serios este că investițiile străine în primele șase luni au scăzut cu aproape 20%, cifra e 19,4%, adică simultan cu reducerea investițiilor din bugetul de stat.
Guvernul nu a finalizat o formă acceptabilă pentru acordul de parteneriat cu Comisia Europeană pentru utilizarea fondurilor europene.
Guvernul nu are capacitate de analiză asupra situației țării.
Țin să atenționez public guvernul României: la ultimul Consiliu European s-au adoptat măsuri vizând reducerea șomajului în rândul tinerilor. Sunt 6 miliarde de euro, plus încă 2 miliarde de euro de la alte programe, care trebuie cheltuiți într-un an. Guvernul trebuia să aibă pregătite programe în acest sens.
Liderii USL par să aibă convingerea că pot substitui munca serioasă în folosul oamenilor cu emisiuni televizate și de imagine, dar îi atenționez că ne apropiem de un șomaj de 8%, cât n-a fost nici în timpul crizei și al guvernării Boc.
Aroganța și bătălia cu președintele îi împiedică să dea atenție problemelor țării.
Pentru combaterea șomajului, la ultimul Consiliu s-a stabilit lansarea programului „Locuri de muncă pentru tineri” finanțat de Banca europeană de Investiții, deci o altă sursă din care pot fi finanțate locuri de muncă. Banca a primit sarcină ca atunci când un stat membru finanțează locuri de muncă pentru tineri din fondurile de coeziune, ea cofinanțează partea care revine statului respectiv. Sunt mecanisme la dispoziție care ar fi putut scădea șomajul în țară, mai ales în rândul tinerilor. Nu se accesează instrumentele puse la dispoziție de UE. E extrem de grav.
Astăzi, odată cu depunerea jurământului de către Ramona Mănescu, am menționat lucrări prioritare. Nu am o slăbiciune pentru o lucrare sau alta, dar metroul în Drumul Taberei a devenit o calamitate pentru cetățeni. Poate în colaborarea dintre primarul sectorului 6 Mănescu și soția sa se vor relua lucrările la metrou.
Un semnal de alarmă special îl trag pentru autostrada Transilvania. Fac un apel la presă. Dacă vorbesc de aceste tronsoane, mă refer la obiective de investiții și la generarea de locuri de muncă. Pe autostrada Transilvania s-a procedat, ca și la tronsonul Nădlac-Arad, fără cap. S-a făcut anularea contractului fără să se pună ceva în loc. Din acest motiv, sunt zone care se degradează și le-am văzut.
Sunt materiale care se fură, sunt bani muilți abandonați. Ar mai trebui niște sume minimale pentru a fi valorificate viaductele prin punere în funcțiune.
E o lipsă de minim simț managerial.
Ce nu înțelege Victor Viorel Ponta și alți analiști e că eu nu sunt în campanie. Oricâte procente aș avea - și e adevărat că sunt cam în creștere - ele nu mă mai ajută.
Nu mai sunt nici măcar dădaca unui partid parlamentar.
Ar trebui să fie calmi, îi atenționez. Drumul pe care merge țara e unul periculos, pentru că guvernul nu îi stabilește traseul. Există riscul ca după sacrificiile enorme din 2009 și 2010, 2011 să devină ceva repetabil, pentru că riscăm să alunecăm din nou într-o situație dificilă economic. Nu îmi doresc asta, nu suntem pe punctul de a ni se întâmpla, dar dacă vom continua să nu guvernăm țara și să transformăm totul într-o iresponsabilă bătălie politică, avem riscul să provocăm daune uriașe românilor, printr-o reintrare în criză.
Creșterea numărului de șomeri arată că avem probleme în gestionarea macroeconomică a țării. Cât timp nu generezi locuri de muncă, există riscuri mari la orizont.
Îmi voi face un obicei din a-i chema să guverneze.
Nu mai am încredere în capacitatea acestui guvern de a conduce țara, s-au dovedit niște politicianiști, pe care nu-i interesează să guverneze. Încep să mă conving că sunt incompetenți.
Nu le accept miniciunile despre controlul președintelui asupra DNA. Să aibă grijă de hoții din propriile partide.
În privința Siriei - ne vom poziționa după ce aflăm concluziile inspectorilor ONU. Sigur că nu putem accepta folosirea gazului toxic, indiferent de către care parte.
Pactul de coabitare e valabil, pentru că se bazează pe chestiuni constituționale.
Cum comentează gestul lui Crin Antonescu de a ieși din sală la ceremonia de învestire a Ramonei Mănescu: Nu o să ajungă niciodată președinte. Era o ceremonie dedicată chiar colegei lor!”
- Etichete:
- traian basescu
- crin antonescu
- ministerul transporturilor
- ramona manescu
- declaratii de presa
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News