T. Băsescu despre cei 500 de euro ceruți la viză cetățenilor moldoveni: E mult prea mult!
„Încă avem taxe de viză foarte ridicate. Să ceri unui cetățean din R. Moldova să arate 500 de euro pentru a primi viză este mult prea mult. Și va trebui să găsim o soluție”, a declarat, sâmbătă, președintele, aflat la Sulina la întâlnirea cu tineri de origine română care trăiesc în afara granițelor țării.
Întrebat care ar fi această soluție, președintele a răspuns: „Reducerea taxei. Reducerea, pentru că nu din taxe consulare foarte ridicate pentru cetățenii Republicii Moldova se-mbogățește România!”, a subliniat președintele.
„Este foarte adevărat că mai este un palier, nu poți să aplici taxele consulare discriminatoriu. Deci va trebui găsită o formulă universal valabilă, nu numai pentru Republica Moldova”, a adăugat șeful statului.
În prezent, vizele pentru cetățenii din Republica Moldova sunt acordate gratis de către statul român, conform unei înțelegeri cu Uniunea Europeană care rămâne în vigoare până la intrarea României în Schengen.
O dispoziţie a UE privind obligativitatea deţinerii sumei de 500 euro de către cetăţenii R. Moldova a fost aplicată de misiunea diplomatică a României la Chişinău începând cu iunie 2009. Regula spune că, pentru a obţine o viză în România, stat membru al UE, cetăţenii R. Moldova trebuie să demonstreze deţinerea mijloacelor de întreţinere în cuantum de 50 de euro pe zi pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 de euro. Cetăţenii moldoveni se plâng că acest cuantum este prea mare raportat la veniturile lor.
Promisiuni, promisiuni
În urmă cu trei ani, aflat la Chișinău, șeful de atunci al diplomației române, Teodor Baconschi, spunea că plafonul privitor la dovada mijloacelor de subzistenţă pe care România o cere pentru eliberarea vizelor pentru cetăţenii străini ar putea fi diminuat printr-o hotărâre de guvern.
„În ceea ce priveşte vizele şi acel plafon privitor la dovada mijloacelor de subzistenţă, suntem dispuşi şi ne angajăm să promovăm printr-o hotărâre de guvern diminuarea acestui plafon, fără să vă pot spune acum o cifră exactă", declara, în iulie 2010, Teodor Baconschi într-o conferinţă de presă comună cu omologul său de la Chişinău, Iurie Leancă, în prezent premier al Republicii Moldova.
În februarie același an, senatorii români respinseseră un proiect de lege prin care cetăţenii Republicii Moldova ar fi putut obţine viza românească fără să prezinte dovada că au într-un cont bancar 500 de euro, necesari pentru întreţinerea pe teritoriul României.
Gestul senatorilor intervenea după ce Traian Băsescu promisese în ianuarie 2010, la Chișinău, că Bucureştiul va cere Bruxelles-ului să anuleze obligativitatea deținerii a 500 de euro pentru obţinerea vizei româneşti de către cetăţenii Republicii Moldova. Iar contul din bancă ar putea fi înlocuit cu o declaraţie pe proprie răspundere a deţinerii mijloacelor băneşti de către solicitantul de viză, sugera președintele.
La 16 februarie 2010, premierul de atunci al R. Moldova, Vlad Filat, declara că Guvernul de la Chişinău aşteaptă o derogare de la Comisia Europeană în vederea eliminării taxei de 500 de euro pentru cetăţenii din Republica Moldova la intrarea în România. Filat adăuga că ar fi greşit ca sarcina obţinerii abaterii de la regula europeană pentru cetăţenii din Republica Moldova să fie pusă pe seama României. „Acum urmează să obţinem o derogare de la Comisia Europeană şi muncim în acest sens. Avem demersurile respective deja de o perioadă de timp, urmează ca în cadrul unei vizite ulterioare la Bruxelles să discutăm cu conducerea UE, cu comisarii şi sper că de această dată să avem prefigurată o situaţie de răspuns”, spunea premierul Republicii Moldova.
Cu toate acestea, presa locală consemna la scurt timp declarația cumva contrariantă a unui funcţionar din cadrul Delegaţiei UE din R. Moldova. Acesta declara, în aprilie 2010, că obligarea tuturor solicitanţilor de vize de a poseda suma fixă de 500 de euro nu este o politică a Uniunii Europene. „În conformitate cu regulile UE, solicitanţii de vize trebuie să demonstreze că posedă mijloace minime pentru a acoperi costurile presupusei şederi în UE şi întoarcerea lor ulterioară în R. Moldova. Pentru a estima cuantumul mijloacelor minime de existenţă, fiecare stat membru indică o sumă zilnică de referinţă care ar trebui să reflecte costurile de trai în respectivul stat. Aceste sume nu sunt fixate de către UE. Mijloacele minime de existenţă necesare ar trebui, mai mult decât atât, să fie evaluate individual, adică luând în calcul durata, destinaţia şi scopul călătoriei. Vă rog să aveţi în vedere că în acest moment România nu eliberează vize Schengen, ci doar vize care permit titularului să călătorească exclusiv în România”, explica agenției Info-Prim Neo Dirk Lorenz, ofițer politic în cadrul Delegației Uniunii Europene la Chișinău.
MAE, după trei ani: Nu se poate!
Ministerul român de Externe a informat, însă, în urmă cu o lună, că solicitarea dovezii deţinerii celor 500 de euro pentru asigurarea subzistenţei de către cetăţenii R.Moldova care cer viză de intrare în România este prevăzută de regulamentele UE, neputând fi eliminată.
Precizarea MAE vine după ce un grup de 30 de parlamentari PDL şi din Forța Civică i-au adresat o scrisoare ministrului Titus Corlăţean, solicitând eliminarea acestei prevederi în acordarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, precum şi reducerea taxelor consulare la emiterea documentelor necesare pentru dosarul de redobândire a cetăţeniei române de către aceştia.
În prezent, pentru înscrierea certificatelor de naştere sau de căsătorie eliberate de autorităţile străine în actele de stare civilă româneşti, în termen de peste șase luni, se percepe o taxă de 140 de euro.
„Considerăm că efortul diplomatic pe care îl întreprinde România pentru susţinerea Republicii Moldova în procesul de integrare europeană trebuie completat cu măsuri concrete în sprijinul cetăţenilor Republicii Moldova, menite a consolida şi a aprofunda relaţia bilaterală dintre cele două state”, se arăta în solicitarea parlamentarilor PDL.
„România este obligată prin dispoziţiile regulamentului CEE 562/2006 privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza regulilor liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere. Nu putem face unilateral derogare în privinţa cetăţenilor unuia sau altui stat nemembru", a răspuns purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, citat de Mediafax.
Oficialul MAE a arătat însă că suma de 500 de euro solicitată de România este „sub media cuantumului practicat de celelalte state UE" şi că, de asemenea, cetăţenii moldoveni au gratuitate la eliberarea oricărei categorii de vize până la intrarea ţării noastre în Schengen.
Brândușa Predescu a amintit că MAE a iniţiat în 2012 un act normativ care viza „diminuarea semnificativă a cuantumului taxelor aferente anumitor servicii consulare", însă acesta nu a putut fi adoptat atunci în urma avizului negativ al Ministerului Finanţelor.
MAE susţine în prezent o altă iniţiativă legislativă în acest sens, aflată în dezbatere în Parlament, care preia în mare măsură propunerile făcute de minister în 2012.
Cetăţenii din Republica Moldova vor plăti 35 de euro pentru vize, după aderarea României la spaţiul Schengen, în condiţiile în care în prezent vizele se acordă gratuit. Articolul 16 din Codul Comunitar de Vize prevede perceperea unei taxe de vize de 60 de euro, dar, conform Acordului privind facilitarea eliberării vizelor, România a negociat să perceapă pentru cetăţenii Republicii Moldova o taxă de 35 de euro după aderarea la Schengen.
- Etichete:
- traian basescu
- republica moldova
- schengen
- taxe consulare
- vize pentru moldoveni
- dovada 500 de euro
- initiative de reducere a sumei cerute ca dovada pentru viza
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News