„Sunt convins că pe partea dreaptă există o vastă așteptare frustrată din partea mediului de afaceri, ale patronilor de IMM-uri, al persoanelor din mediul urban mai educate, care își doresc un vehicul politic nou. Sunt deja diverse locuri unde un astfel de vehicul ar putea fi construit. Există niște mici șantiere, partide noi, o alianță (dintre Forța Civica și bătrânul PNȚCD). Pe piață se conturează și se pretind din partea celor care sunt îngrijorați de disproporțiile USL PDL și ar vrea să umple acest gol care să încarneze prin cariera lor un alt standard. La cinci, șase ani după integrare avem o elită politică necioplită și, cu mici excepții, nu sunt oameni care să poată juca jocul european”, a afirmat Theodor Baconschi.
În același registru, fostul ministru de Externe și-a exprimat părerea că politica din România este „sufocată” de personaje egoiste: „Scena politică română este sufocată de aceleași personaje egoiste, eficiente în gestionarea unor rețele și a unor resurse și care ocupă aproape fără rest, după cum s-a văzut în cazul nostru nici măcar o mână de nou veniți nu și-a putut găsi un loc acolo”.
Theodor Baconschi a vorbit și despre demisia sa din PDL, pe care o cataloghează ca fiind un gest de demnitate.
„Mi s-a părut că asum un gest de demnitate și normalitate într-un context politic profund alterat. Mi se pare o reacție de bun simț în momentul în care riști să fii exclus dintr-o organizație politică, în ciuda faptelor tale de arme, a eforturilor din ani de zile, a implicării. Ce-ți rămâne, decât să te retragi?”, a declarat fostul ministru de Externe.
Theodor Baconschi a fost întrebat de ce nu a luat în considerare să aplice tactica lui Cristian Preda, care a participat la ședința Biroului Permanent Național, deși nu fusese invitat, fiind apoi suspendat din partid pentru o perioadă de șase luni. Acesta a răspuns că nu consideră că discursul reformiștilor din PDL merita o sancțiune.
„Trebuiau excluse acele erori de comportament politic care justifică sancțiunea aspră primită la 9 decembrie din partea electoratului de dreapta. Nu s-a întâmplat în astea șase luni nimic care să permită o redresare reală a partidului. E un capitol închis pentru mine. Cred că în scrisoarea pe care am adresat-o domnului Vasile Blaga am expus cu sobrietate tot ce era de spus despre această despărțire amiabilă”, a susținut Baconschi.
Întrebat fiind ce va face în continuare, fostul ministru de Externe a replicat că un răspuns din partea sa ar însemna că a premeditat această despărțire.
„Eu m-am gândit că în PDL vor fi destule glasuri curajoase, lucide care să treacă de aversități personale în direcția unui plan real de creconstrucție și relansare a partidului. Nu mi-am dat demisia având în buzunar adeziunea pentru altă forță politică”, a mărturisit Baconschi.
Theodor Baconschi a recunoscut că simte un anumit atașament față de PDL, susținând că nu poartă pică nimănui din partid.
„Dezvolți un anumit atașament față de un partid cu care lucrezi câțiva ani. Nu plec de acolo cu hard feelings împotriva cuiva. Politica te pune și în situația de a gestiona aversități personale”, a spus Baconschi.
Citiți și:
Teodor Baconschi și-a dat demisia din PDL: „Plec fără urmă de resentiment”