Aurel Enache este primarul Comunei Comana, judeţul Giurgiu, din 2008. A fost iniţial membru PSD, a trecut apoi la PDL, la PNL, iar la începutul anului s-a întors în tabăra social-democraţilor. Edilul este cunoscut pentru alegerile sale politice.
Comuna nu are canalizare şi nici gaze. Are în schimb camere de supraveghere, iar trotuarele sunt din dale. Primarului îi merge bine. Are un supermarket în centrul comunei şi un restaurant la intrarea în localitate.
La doar 30 de kolometri distanţă, în oraşul Mihăileşti, Mihai Dobre este la cârma primăriei din anul 2000. A fost membru PD, PDL, în 2012 s-a înscris în PNL, apoi....
„Am funcţionat în USL, da, şi-am rămas acum la PSD”, a spus Mihai Dobre, primarul comunei Mihăilești.
Motivaţia e simplă. „Nu eşti la partidul care e la guvernare, nu ai nici bani să faci treabă în localitatea pe care o păstoreşti”, a adăugat primarul.
Când vine vorba de migraţia politică, primarul Mihai Dobre îşi schimbă discursul. Deşi iniţial ne-a declarat că e membru PSD, la sfârşitul interviului spune altceva.
“Ce spuneţi dumneavoastră cu migraţia, eu nu sunt membru PSD. Eu sunt acum acum membru PNL, nu am plecat la...am rămas în USL”, a spus Mihai Dobre.
Situaţia din judeţul Giurgiu nu e unică în ţară. Mihăiţă Măncilă este primar din partea PP-DD în comuna gălăţeană Pechea. Este la primul mandat şi cochetează cu alt partid.
„La noi în comună, majoritatea cetăţenilor sunt cu PSD. Şi dumneavoastră o să mergeţi tot la PSD? O să merg acolo unde merg cetăţenii”, a spus Mihăiţă Măncilă.
Nici în judeţul Braşov situaţia nu e diferită. În 2012 primarul localităţii Prejmer a trecut de la PSD la PDL. „Asta cu trecerea de la un partid la altul este o întrebare destul de delicată când o adresezi unui primar în funcţie”, a spus Șerban Todorică-Constantin, primarul localității.
Acum, spune că este presat să treacă de partea PSD.„În urmă cu mai puţin de zece zile, am fost amendat cu 60.000 de lei pentru că, undeva în localitatea Prejmer, canalizarea s-a stricat şi a venit Garda de Mediu care este un PSD-ist a primit dispoziţii ca să mă motiveze cu ghilimelele de rigoare, doar doar voi face un anumit pas înapoi”, a spus Şerban Todorică-Constantin.
În Constanţa, comuna Independenţa este condusă de 14 ani de acelaşi primar: Cristian Gâscan. Este unul dintre cei mai vechi primari din România şi traseismul politic este ceva absolut firesc pentru el.
„Eu pot să particip la ce partid vreau. Pe nea' Ion şi pe nea' Gheorghe nu-l interesează la ce partid sunt eu (...) Deci eu, da, sunt exemplu viu, m-am mutat la toare partidele care mi-au dat bani să fac treabă, am semnat adeziunea. Care e problema? Am început cu PDAR-ul care s-a desfiinţat, am fost la PD, am fost la PDL, am fost la liberali, am început cu FSN-ul şi care a fost la guvernare şi mi-a dat bani să fac treabă, cu ăla m-am dus”, a spus Cristian Gâscan.