Viorica Dăncilă a demisionat de la șefia PSD. Marcel Ciolacu, președinte interimar
Viorica Dăncilă a anunțat, marți noapte, în ședința Comitetului Executiv, că demisionează din funcția de președinte al PSD. Marcel Ciolacu a fost votat președintele interimar al PSD.
Actualizare 23:59. Viorica Dăncilă a demisionat din funcția de președinte al PSD, iar Marcel Ciolacu a fost votat președinte interimar. De asemenea, Paul Stănescu a fost votat secretar general, în locul lui Mihai Fifor. Și Eugen Teodorovici a renunțat la funcția de președinte executiv al PSD.
Biroul Permanent Național a fost dizolvat.
Înainte de demisia Vioricăi Dăncilă, Dumitru Buzatu a cerut un Congres în luna februarie a anului viitor, iar până atunci să rămână actuala conducere în funcție. Propunerea a strâns doar 5 voturi.
Actualizare 22.10. Mihai Fifor a demisionat din funcția de secretar general. El își mai anunțase demisia astăzi, printr-o postare pe Facebook, pe care a șters-o însă după scurt timp.
Actualizare 21.43. Și Paul Stănescu și-a anunțat demisia.
Actualizare 21.00 Șapte vicepreședinți din cei 16 au demisionat. Este vorba despre Dragoș Benea, Marian Oprișan, Olguța Vasilescu, Gabriel Zetea, Carmen Dan și Roxana Mînzatu. De asemenea, a demisionat și Gabriel Mutu.
Gabriela Firea a intrat înapoi în sala de ședință, după ce a vorbit cu Gabriel Zetea și Radu Modovan.
Actualizare 20. 37. Lia Olguța Vasilescu și Claudiu Manda ar fi cerut demisia Vioricăi Dăncilă și a întregii conduceri a PSD. Vasilescu a fost șefa de campanie a Vioricăi Dăncilă.
Actualizare 20.25. Gabriela Firea a ieșit din sală plângând, în urma unei dispute cu Marian Oprișan, potrivit informațiilor Digi24.
Acesta i-ar fi reproșat că e „manevristă, cu manevre securiste” și că trage partidul în jos pentru că îl susține pe viceprimarul Aurelian Bădulescu.
Actualizare 19.43. Marian Oprișan, Gabriel Zetea și Roxana Mânzatu și-au dat demisia din funcțiile de vicepreședinte PSD, potrivit informațiilor Digi24.
Radu Moldovan și Dragoș Benea au cerut ca întreaga conducere a partidului să demisioneze.
Pe de altă parte, Codrin Ștefănescu nu a fost lăsat să participe la ședință, pentru că funcția de secretar general adjunct nu e asimilata cu o poziție în CEx.
Actualizare 18.35. Viorica Dăncilă a ajuns la ședința conducerii social-democraților. Nu a vrut să vorbească cu jurnaliștii.
Pe de altă parte, Eugen Teodorovici, președintele executiv al partidului, a anunțat că nu demisionează din funcție și că i-a spus acest lucru și Vioricăi Dăncilă.
Citește și Firea, înainte de ședința PSD: Nu candidez pentru conducerea interimară. Pentru Congres analizez
Actualizare 18:13. Marcel Ciolacu a ajuns și el la sediul PSD, însă nu a dorit să vorbească prea mult cu presa.
„Nu comentez ce spun colegii mei. Mi-aș dori foarte mult să fac declarații după Comitetul Executiv”, a spus el.
Întrebat despre dacă îi va cere demisia șefei PSD, el a răspuns că „demisia este un act unilateral, nu pot cere demisia cuiva”.
De asemenea, întrebat dacă va fi schimbat numele PSD, el a răspuns „Vedem”.
Actualizare 18:05. Lia Olguța Vasilescu a ajuns la sediul PSD și nu a dorit să facă declarații.
Actualizare 17:55. „Să discutăm lucrurile acestea și evident discuțiile nu sunt secrete”, a spus Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, la intrarea în sediul central.
El a glumit cu reporterii, că îi va comunica Vioricăi Dăncilă că jurnaliștii îi cer demisia, evitând astfel să răspundă dacă el va face acest lucru.
„Oricine poate să ceara ceea ce dorește, n-am fost de față când domnul Ciolacu a i-a cerut și nu știu în ce ce calitate”, a completat el.
„Tradiția PSD e un tip de exprimare extrem de convenabil pentru orice afirmație, nu cred că există o tradiție în acest sens, fiecare candidat s-a comportat cum a crezut de cuviință”, a răspuns el, întrebat despre faptul că liderii PSD care au pierdut alegerile prezidențiale și-au pierdut funcția.
„Nu e o regulă”, a adăugat el, respingând ideea uneo conduceri interimare a partidului.
„Repet: nu există nicio obligație a alegătorilor să voteze întotdeauna majoritar PSD”, a susținut Dumitru Buzatu.
El a refuzat totodată să spună dacă va exista un Congres PSD în luna decembrie.
Întrebat dacă va fi noaptea cutițelor lungi în PSD, el a răspuns că „Nu”.
Actualizare 17:45. Codrin Ștefănescu îi ia apărarea Vioricăi Dăncilă și spune că aceasta a făcut „tot ce a fost posibil omenește” și că nu există motive pentru ca ea să își dea demisia sau să fie înlăturată din fruntea partidului.
Ioan Mang, președintele PSD Bihor, spune că nu se pune problema excluderii din partid a Vioricăi Dăncilă. „Dacă își dă demisia, mergem pe o cale. Dacă nu, vedem ce facem”, a adăugat el.
„Comitetul Executiv poate să excludă orice membru al partidului cu o majoritate de 2/3. În această seară, oricum ar fi, Dăncilă pleacă din funcție”, au declarat surse din PSD. Ar fi primul președinte care este exlcus din partid direct de la șefia PSD.
Aceeași soartă ar urma să o aibă și președintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, care nu vrea să demisioneze. De altfel, Teodorovici a avut o discuție cu Viorica Dăncilă înainte de CEx. Acesta a mers acasă la Dăncilă, care a fost vizitată ieri și de Marcel Ciolacu.
Secretarul general, Mihai Fifor, a negociat deja cu noul pol de putere din partid și a anunțat în discuțiile interne că își va da demisia fără a opune rezistență.
În partid, liderii care nu sunt de acord cu înlocuirea actualei conduceri cu o conducere interimară condusă de tabăra Ciolacu-Stănescu, susțin că s-ar putea ajunge chiar și la o contestație în instanță, pentru încălcarea statutului.
La ședința CEx, programată pentru ora 18:30, vor fi cu siguranță discuții tensionate. Vioricăi Dăncilă i se va cere demisia ca urmare a rezultatului slab de la prezidențiale. În discuțiile de ieri, liderii partidului au convenit să demisioneze în bloc toată conducerea BPN, inclusiv vicepreședinții. Nu toți sunt însă de acord cu această decizie luată într-un „CEx paralel”, în biroul lui Ciolacu. Printre cei care nu vor să renunțe la funcție se numără Eugen Teodorovici, Doina Pană și Marian Oprișan. Cel din urmă este nemulțumit că nu a prins un loc la „masa puterii”, unde Ciolacu și Stănescu au împărțit funcțiile. Nemulțumit de jocul făcut de tabără Ciolacu-Stănescu este și liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.
Conform unor surse care au participat la discuțiile de luni seara, conducerea interimară va fi asigurată de Marcel Ciolacu -președinte interimar și Paul Stănescu-secretar general. De asemenea, echipa interimară va fi completată cu 8 lideri, aleși în funcție de regiuni și de rezultatul de la alegeri.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News