Nemulțumirile din PNL față de actuala conducere cresc pe zi ce trece, în ciuda faptului că filialele trimit pe bandă rulantă mesaje de susținere pentru președintele PNL, iar Ludovic Orban își consolidează tot mai mult poziția. Cuvântul decisiv l-ar putea avea cei care au evitat să se pronunțe în toată această perioadă, cei care se declară neutri, dar care așteaptă momentul potrivit pentru a-și alege tabăra. Când ar putea veni acesta? La semnul președintelui Klaus Iohannis.
Surse din PNL au declarat pentru Digi24.ro că adevărata răscoală din PNL “va fi atunci când vom primi un semn de la președinte, mai târziu, probabil în apropierea Congresului. Nu a fost acesta, așteptăm, nu trebuie să ne grăbim, nu avem de ce.”
De altfel, lideri din partid consideră că întâlnirea pe care șeful statului a avut-o cu Ludovic Orban, imediat după ce au apărut cererile publice de demisie în presă, a fost un alt semnal dat de președinte: „întâlnirea a fost clar în favoarea lui Orban. Încă nu este momentul pentru schimbare, criticile au fost binevenite, suntem de acord cu ele, dar trebuie să mai așteptăm, cu calm și liniște. Să ne concentrăm acum pe prioritățile din acest moment, pe guvernare”
Când va fi Congresul PNL?
Liberalii cu vechime în partid știu foarte bine că atacurile la adresa conducerii, fără ca acestea să determine o schimbare, ar putea aduce doar dezavantaje, cum ar fi pierderea propriilor funcții.
Președintele PNL poate fi schimbat statutar la Congres, dar într-o ședință internă s-a stabilit că acesta va fi organizat doar cu prezență fizică, atunci când pandemia le va permite, cel mai probabil în toamnă, susțin surse PNL.
„Ce treabă are ianuarie cu septembrie sau octombrie? Nu are sens să ne poziționăm acum, este timp pierdut. Miza va fi la finalul verii, atunci ar putea apărea surpriza reală.”
Cine ar putea fi noul președinte PNL?
Un alt motiv pentru care Congresul nu este dorit pe repede înainte de tabăra nemulțumiților este acela că, chiar și în scenariul în care Ludovic Orban ar pierde partidul, apare o nouă problemă: cine îi va lua locul?
În acest moment, mai mulți lideri PNL l-au indicat ca o posibilă alternativă pe actualul premier, Florin Cîțu, dar acesta “mai trebuie crescut, încă este văzut de mulți ca un expert și nu ca un om de partid.”
O altă variantă susținută de unii liberali este prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan. „Nu văd altă variantă decât prim-vicepreședintele. Îl îndreptățește și funcția și pozițiile pe care le-a avut. De multe ori a fost singurul care a avut curajul să spună că lucrurile nu sunt în regulă, chiar dacă era în dezavantajul lui.”, spun surse liberale.
Pentru preluarea conducerii partidului au fost vehiculate și numele liderilor din Ardeal, Emil Boc și Ilie Bolojan. Despre această variantă, primarul Clujului a declarat: „Nu îmi doresc nicio funcție în PNL. Schimbarea președintelui se discută doar la Congres. Fiecare pe componenta lui are loc în acest partid.”
Până în toamnă când se ia în calcul organizarea Congresului, mai sunt însă opt luni. Ludovic Orban ar putea transforma acest timp în avantaj pentru a strânge și mai multă susținere. Dacă se vor rezolva tensiunile din partid până la Congres, rămâne de văzut, dar atunci s-ar putea dovedi că majoritari în PNL nu sunt nici cei care îl critică pe Ludovic Orban, nici cei care îl susțin prin comunicate de presă, ci cei care tac.