Ordonanţa privind reducerile de cheltuieli nu intră săptămâna aceasta în Guvern, în condiţiile în care se aşteaptă analiza de la Ministerul de Finanţe, au precizat surse guvernamentale. În privinţa supraimpozitării, aceasta nu se poate face decât prin lege, spun aceleași surse.
Pe lista de măsuri rămân înghețarea salariilor și a angajărilor, reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii și interdicția de a face parte din mai multe consilii de administrație, potrivit unor surse guvernamentale.
Guvernul are termen 15 mai pentru îngheţarea angajărilor la stat. România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă, pentru că trebuie făcută pe globalizarea veniturilor, au mai precizat sursele citate.
„România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă, pentru că ea trebuie făcuta pe globalizarea veniturilor, ceea ce la noi nu se poate face acum”, au precizat surse guvernamentale.
De asemenea, cumulul pensiei cu salariul la stat nu va intra în Ordonanţă, ci se va reglementa tot prin lege.
Executivul şi-a stabilit data de 15 mai pentru îngheţarea angajărilor la stat.
În privinţa supraimpozitării, dorită de social-democraţi, aceasta nu se poate face prin Ordonanţă, ci doar prin lege. Şi în acest caz, este nevoie de analiza de la Finanţe, privind cota de supraimpozitare.
Săptămâna trecută, premierul Nicolae Ciucă spunea despre impozitul pe veniturile care depăşesc salariul preşedintelui, că este vorba de aplicarea lui doar la stat, iar procentul este de 16%, pentru că acesta funcţionează şi ca impozit pe legea finanţelor. Şeful Executivului a mai spus că la nivelul Ministerului Finanţelor se face această analiză şi că decizia va ţine cont de datele prezentate şi a arătat că nu este nimic bătut în cuie în acest moment.