Președintele USR, Elena Lasconi, candidat în finala alegerilor prezidențiale de duminică, l-a sunat pe liderul PSD Marcel Ciolacu, însă acesta nu i-a răspuns, spun surse politice pentru Digi24. De asemenea, în interiorul PSD, opțiunile privind susținerea candidaților la alegerile de pe 8 decembrie sunt împărțite.
Potrivit surselor Digi24, în ședința Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat, care s-a reunit luni, de la ora 18:00, au fost două tabere.
Pe de-o parte, e tabăra care a susținut că trebuie să fie un dat mesaj pro-european pentru Elena Lasconi, în ciuda atacurilor din spațiul public. Printre aceștia se numără Claudiu Manda, Alfred Simonis, Victor Negrescu și Sorin Grindeanu. Aceștia s-au poziționat împotriva mesajelor lui Călin Georgescu.
Pe de cealaltă parte, Mihai Tudose, Victor Ponta, Paul Stănescu, printre alții, au spus să nu existe o poziționare clară, pentru că sunt membri în PSD care l-ar susține pe Călin Georgescu.
Au fost analizate scenarii în PSD. Cel mai sumbru este cel în care Călin Georgescu ajunge președinte al României, iar acesta nu va numi un Guvern pro-european, ci unul suveranist, care ar putea fi format din AUR, SOS și POT.
În scenariul analizat de social-democrați, se ia în calcul ca premierul să fie unul tehnocrat, cel puțin pe hârtie. Acesta ar putea fi din Academia Română și, potrivit social-democraților, ar fi greu de combătut. În acest scenariu, guvernul ar fi minoritar. Un astfel de guvern minoritar ar fi nevoit să decidă și să reglementeze prin ordonanțe de urgență.
Președinta USR l-a sunat pe Marcel Ciolacu pentru negocieri, însă, potrivit surselor Digi24, acesta nu i-a răspuns.
Elena Lasconi a declarat, după ce CCR a validat turul întâi al alegerilor, că românii trebuie să rămână uniți pentru ca Rusia să fie ținută departe de țara noastră și că își propune să fie un președinte care să unească pe toți cetățenii. Candidata USR la prezidențiale a mai spus că a avut deja discuții cu câțiva lideri privind susținerea în turul doi, iar mâine va sta de vorbă cu PSD. Ea consideră că liderii politici ar trebui să își asume un guvern de uniune națională pro-european format din PSD, PNL, USR și UDMR, iar premierul poate fi tehnocrat sau chiar social-democrat.
Anterior, Marcel Ciolacu a a refuzat să spună, luni, dacă PSD va susține vreun candidat în turul al doilea al prezidențialelor. „Oamenii vor decide singuri ce este mai bine pentru România în 8 decembrie”, a spus el.
Editor : A.C.