UPDATE: Propunerile pe care le va trimite Viorica Dăncilă la Cotroceni, după discuțiile de miercuri cu disidenții din ALDE sunt:
Grațiela Gravilescu - Ministerul Mediului
Ion Cupă - Ministerul Energiei
Alexandru Băișanu - Relația cu Parlamentul
Cei trei miniștri propuși sunt deputați ALDE.
Conform unor surse din PSD, Viorica Dăncilă ia în calcul să evite votul din Parlament pentru restructurarea Guvernului, după ce tot ea a cerut în ședința CEx a social democraților să vină cu Guvernul la vot. Motivul pentru care premierul s-a sucit ține de lipsa unei majorități care să asigure aprobarea restructurării. Ca să evite votul, Dăncilă încearcă să îi convingă pe disidenții din ALDE să accepte posturi în Cabinet, astfel încât să susțină că nu s-a schimbat culoarea politică a Guvernului. Conform unor surse din ALDE, Viorica Dăncilă îi va trimite miercuri, președintelui Klaus Iohannis trei propuneri de miniștri din partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Este vorba de senatorul Ionuț Sibinescu pentru Relația cu Parlamentul, deputatul ALDE Ion Cupă, pentru Ministerul Energiei și Alexandru Băișanu la Ministerul Mediului.
În partid s-au discutat în ultimele zile mai multe variante dar și riscul ca restructurarea să nu treacă la vot. PSD a încercat o interpretare a Constituției, sugerând că nu este nevoie de majoritatea de 233 de voturi pentru a aproba noua structură a Guvernului după ieșirea ALDE de la guvernare. Luni, la ședința social democraților, au fost mai mulți lideri care i-au transmis premierului că dacă vine în Parlament riscă să nu obțină voturile necesare. Deși nu ar fi însemnat că Guvernul este demis, ar fi fost o lovitură de imagine pentru Executiv, înainte de moțiunea de cenzură a Opoziției.
Totuși, în ședința CEx, la propunerea premierului, PSD-iștii au votat în unanimitate ca Viorica Dăncilă să vină săptămâna viitoare în Parlament cu un Guvern restructurat, cu 19 ministere. După ședință, premierul a avut o altă părere, prezentând în conferința de presă două variante luate în calcul, restructurare sau remaniere.
Remanierea nu presupune vot în Parlament, ci presupune trimiterea unor propuneri de miniștri la Președintele Klaus Iohannis, care le poate respinge așa cum de altfel șeful statului a făcut pâna acum cu celelalte propuneri venite de la Palatul Victoria.