Judecătorii CCR au decis, miercuri, că alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului s-a făcut în mod neconstituțional. Sesizarea a fost depusă de parlamentari ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați.
Actualizare 15:00: Prima reacție a lui Teodor Meleșcanu după decizia CCR. Șeful Senatului a anunțat că nu demisionează din funcție și că așteaptă publicarea motivării în Monitorul Oficial. El a atras atenția că decizia judecătorilor CCR nu a fost adoptată cu unanimitate.
Actualizare 14:50. Curtea Constituțională a României a oferit un comunicat în care precizează că decizia a fost luată cu majoritate de voturi.
„În ziua de 22 ianuarie, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, s-a pronunţat asupra:
Sesizării de neconstituționalitate a dispozițiilor Hotărârii Senatului nr.36/ 2019 pentru alegerea președintelui Senatului, sesizare formulată de 33 de senatori.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea şi a constatat că Hotărârea Senatului nr.36/2019 pentru alegerea președintelui Senatului este neconstituţională. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Senatului.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul CCR.
Judecătorii Curții au luat această decizie după ce au amânat-o de mai multe ori și iată că astăzi au tranșat chestiunea a alegerii lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului.
CCR a stabilit că nu au fost respectate prevederile regulamentului Senatului.
Teodor Meleșcanu a fost ales pe 10 septembrie, la propunerea PSD, președinte al Senatului deși nu făcea parte în acel moment din grupul parlamentar al PSD.
ALDE, partidul din care făcea parte Teodor Meleșcanu, avea propriul candidat pentru aceeași funcție.
Regulamentul prevede că fiecare grup poate să susține un singur candidat.
Ca urmare a alegerii lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, cu susținerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE și s-a afiliat ulterior alegerii grupului parlamentar PSD, dar acest lucru nu a contat pentru judecătorii CCR.
Sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Senatului nr. 36 din 10 septembrie 2019 pentru alegerea președintelui Senatului a fost formulată de 33 de senatori, membrii ai grupului parlamentar al Partidului Alianței Liberalilor și Democraților, ai grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, ai Grupului parlamentar al Partidului Mișcarea Populară, ai grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, precum și de senatori neafiliați.
CCR a avut în discuție sesizarea de neconstituționalitate privind alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului și pe 27 noiembrie, însă dezbaterea pe acest subiect a fost amânată pentru 11 decembrie, fiind și de această dată amânată pentru 22 ianuarie.