Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că premierul Ludovic Orban ia în calcul să nu mai trimită în Parlament prelungirea stării de alertă, astfel încât PSD să nu mai poată modifica Hotărârea de Guvern.
Este posibil ca Parlamentul să nu mai fie în situația de a se exprima prin vot asupra stării de alertă pentru că Guvernul a optat pentru prelungire și nu pentru instituirea unei noi stări de alertă.
Astfel, conform legii 55/2020 privind instituirea stării de alertă în timpul pandemiei COVID-19, Parlamentul este chemat să încuviințeze în termen de 5 zile hotărârea guvernului de instituire a stării de alertă. Legea nu precizează că Guvernul este obligat să ceară aprobarea Parlamentului în cazul în care este prelungită starea de alertă.
Ce prevede legea:
„Articolul 4.
(1) Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne, și nu poate depăși 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne.
(2) Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul țării sau doar pe teritoriul unor unități administrativ-teritoriale, după caz.
(3) Când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată.
(4) Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.”
Astfel, Guvernul încurcă planurile social democraților care își doreau să modifice Hotărârea de Guvern în Parlament. PSD a votat în ședința CEx să nu susțină prelungirea măsurilor pentru mai mult de 15 zile.
Citește și Guvernul redeschide bisericile pentru slujbe în interior. HG pentru prelungirea stării de alertă, adoptată astăzi