Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a cerut o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu, după ce acesta a amenințat, luni seara, cu demisia, în cazul în care PNL nu va fi de acord cu pachetul de măsuri fiscale necesare pentru a acoperi deficitul bugetar astfel încât România să nu piardă fondurile europene. Ciucă și Marcel Ciolacu se întâlnesc marți, la Palatul Victoria. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, nu a fost invitat la discuție, au declarat pentru Digi24.ro surse guvernamentale.
ACTUALIZARE:
Surse din conducerea PNL au declarat pentru Digi24.ro că Nicolae Ciucă îi va prezenta lui Marcel Ciolacu un contra-ultimatum: PNL este pregătit să meargă la alegeri anticipate dacă PSD forțează adoptarea unor măsuri fiscale fără acordul liberalilor.
”Mergem cu orice preț, chiar și la anticipate”, susțin sursele citate.
Liberalii susțin că nu vor fi de acord cu impunerea unor taxe pe proprietate, adică pe bogăție, pentru că se va interpreta ca un atac la adresa proprietății. Inițial, în proiectul lui Boloș exista o taxă de 1% pe proprietățile peste 500 de mii de euro, apoi a fost scăzută la 0,5%, iar acum liderii PNL susțin că a fost eliminată complet.
„A înțeles și Ciucă că ne ducem în 7% în sondaje dacă acceptăm așa ceva”, spun liderii PNL.
Aceștia au avut luni o nouă rundă de reproșuri adresate ministrului Boloș, într-o ședință la sediul partidului, în care l-au amenințat chiar cu retragerea sprijinului politic din cauză că susține măsurile „socialiste” cerute de PSD.
....................................
Știrea inițială
După declarațiile de luni seara făcute de Ciolacu, PNL a reacționat virulent prin vocea lui Rareș Bogdan, care a spus că „PNL nu se închină și nu se apleacă în fața lui Marcel Ciolacu.
A urmat replica lui Mihai Tudose, care a anunțat că PSD va merge la alegeri anticipate dacă PNL nu înțelege necesitatea pachetului de măsuri fiscale.
Atât Ciolacu cât și Tudose au acuzat guvernările PNL - USR pentru ajungerea în procedura de deficit excesiv, ceea ce i-a înfuriat pe liberali.
Surse din conducerea PNL au declarat, marți, că PNL nu este de acord cu impozitarea proprietăților de lux - în proiectul lui Boloș este prevăzută impozitarea proprietăților mai scumpe de 500 de mii de euro. Nici cu impozitarea suplimentară a mașinilor mai scumpe de 100 000 de euro nu este de acord PNL, susțin liberalii.
Totodată, PNL nu este de acord cu scăderea pragului de cifră de afaceri de la care o firmă să fie considerată microîntreprindere.
Ordonanța de Urgență privind măsurile fiscale ar fi trebuit să intre în Guvern în prima săptămână din august, dar acest termen nu mai poate fi respectat, din cauza neînțelegerior apărute între PNL și PSD.
Nici Ordonanța de urgență privind reducerile de cheltuieli bugetare nu va fi adoptată în ședința de joi, pentru că și aici au apărut probleme legate de consecințele aplicării ei, în special în domeniul cultural.
Liderii PSD susțin că nu înțeleg de ce liberalii se opun măsurilor, având în vedere că autorul acestora este ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. „Să discute cu Boloș, că e ministrul lor!”, spun șefii social-democraților.
Boloș însă este contestat vehement în interiorul PNL, fiind acuzat de colegii de partid chiar în ultima ședință a Coaliției, de față cu cei de la PSD, că ar fi „pesedist”, din cauză că susține punctele de vedere ale premierului Ciolacu în materie de reformă fiscală.
Marcel Ciolacu a declarat luni seara că trebuie să discute la Comisia Europeană despre ținta de deficit bugetar asumată de România, de 4,4% din PIB, care ar putea fi depășită.
El spune că România va ajunge la un deficit mai mare decât cel de anul trecut, la peste 6,2%, dacă Guvernul nu ia măsuri.
„Automat va duce la blocarea fondurilor europene, la costuri mult mai mari de împrumut și va duce, mult mai devreme decât alegerile din 2024, la instabilitate politică”, a avertizat acesta.
Aceasta este, de altfel, miza scandalului dintre PSD și PNL. Șefa PNRR, Celine Gauer, i-a anunțat pe oficialii de la București că din martie 2024 România va pierde toți banii europeni dacă nu iese din procedura de deficit excesiv în care se află, singura țară din UE aflată, de altfel, în această situație.
Fără pachetul de măsuri fiscale care presupune introducerea de noi taxe și impozite, și fără renunțrea la facilitățile acordate celor din IT, construcții și agricultură, în speranța că astfel vor fi aduși mai mulți bani la bugetul național, pentru reducerea deficitului, spun cei de la PSD că nu se va putea evita criza bugetară.
Și Marcel Boloș a declarat în repetate rânduri că dacă România nu ia măsuri fiscale, va pierde banii europeni.
Liderii PNL în schimb se tem că dacă vor accepta să fie taxați cei din clasa de mijloc și cei cu afaceri și venituri mari, ei își vor pierde electoratul.