Surse: Ce le-a cerut Klaus Iohannis liderilor PNL miercuri seara. Liberalii iau în calcul să guverneze cu USR
Președintele Klaus Iohannis le-a cerut liderilor PNL convocați miercuri seara la Vila Lac la o întâlnire de lucru înaintea votului de învestire a Guvernului Orban 2 în Parlament, să nu îi mai lase singuri pe miniștri în fața atacurilor din partea Opoziției, dar să nu îi atace la rândul lor pe cei de la USR-PLUS, chiar dacă aceștia critică activitatea liberalilor. Asta după ce luni, în ședința BEx al PNL, Ludovic Orban a vorbit în fața liberalilor din conducerea partidului despre ”viitorii noștri parteneri de guvernare de la USR”
Totodată, președintele Iohannis le-a recomandat liberalilor să nu mai vorbească despre pensii și salarii, acestea nefiind teme ale PNL, ci ale PSD. ”Veți spune simplu că respectați legea”, ar fi explicat șeful statului în cadrul întâlnirii de la Vila Lac, conform unor surse participante. „Vorbiți de investiții și locuri de muncă, de autostrăzi și spitale, nu de pensii și puncte de pensie”, ar fi spus Klaus Iohannis, conform surselor citate, referindu-se la faptul că liberalii sunt defensivi în fața temelor de dezbatere publică lansate de PSD.
În legătură cu strategia pentru alegerile locale, șeful statului le-a recomandat celor de la PNL să nu facă alianțe decât acolo unde nu pot câștiga singuri primăriile și Consiliile Județene. Însă, a ținut să precizeze președintele, el nu dorește să se implice în strategiile partidului pentru locale, responsabilitatea pentru desemnarea candidaților și strategiile de campanie aparținându-le integral celor de la partid.
Subiectele spinoase legate de alegerea unui candidat pentru București și controversata cooptare de către PNL a lui Mihai Chirică pentru Iași nu au fost abordate în cadrul discuțiilor.
Liberalii sunt relativ liniștiți în privința rezultatelor estimate pentru alegerile locale, PNL având candidați redutabili în marile orașe, mai ales în Ardeal. Pentru ei alegerile parlamentare sunt o durere de cap mult mai mare, având în vedere că de scorul pe care îl vor înregistra va depinde viitoarea guvernare.
Mesaj de pace către USR
Un guvern monocolor al PNL sprijinit eventual în Parlament de formațiunile mici, de minorități, ar fi posibil doar în situația în care partidul ar obține cel puțin 45% la alegeri.
Pentru un scor mai mic, liberalii se gândesc deja la guvernare comună cu cei de la USR, motiv pentru care s-a luat decizia de a nu se răspunde atacurilor acestora.
De alfel, chiar joi, Ludovic Orban a declarat că le-a cerut colegilor să nu răspundă la niciun fel de atac al USR și că aceștia sunt ”parteneri dezirabili” pentru PNL.
„Mă mâhnește atitudinea pe care o au în ultima perioadă. N-am răspuns, nu voi răspunde în niciun fel acestor atitudini pe care nu le consider normale, cu atât mai mult cu cât partenerii de la USR știu foarte bine că gândirea pe care o avem este aceea de a avea un proiect comun de guvernare și nu cred că face bine pentru coeziunea forțelor democratice, pro democrație, pro orientare euro-atlantică nu cred că face bine această atitudine pe care o au, care practic îi plasează umăr la umăr alături de PSD”, a spus Ludovic Orban.
Întrebat care va fi atitudinea liberalilor față de USR, premierul a spus: „O atitudine de dialog, de cooperare. Eu le-am solicitat colegilor mei să nu răspundă la niciun fel de atac. Sigur, să furnizeze informațiile obiective, pentru că din păcate multe critici nu au nicio legătură cu realitatea, sunt critici nedrepte în raport cu ceea ce am făcut, pentru că din punctul nostru de vedere sunt parteneri dezirabili, dacă nu se mențin pe această linie care după părerea mea nici nu le face bine”.
USR-iștii se tem că liberalii au alt plan
De cealaltă parte, liderii USR atacă Partidul Național Liberal, fiind parte a unei strategii prin care formațiunea condusă de Dan Barna încearcă să obține puncte electorale. Un alt motiv pentru atacurile liderilor USR la adresa PNL ține și de neîncrederea pe care aceștia o au în legătură că intențiile serioase ale liberalilor pentru un parteneriat cu USR, atât pentru alegerile locale, cât și pentru cooptarea la guvernare.
„PNL e îngrozit de perspectiva unei guvernări cu USR. Speră să ia foarte mult la anticipate și să guverneze cu PMP și UDMR”, au declarat surse din USR, pentru Digi24.ro.
Nominalizarea lui Mihai Chirica la Primăria Iași a atras criticile celor din Alianța USR-PLUS care au marșat din nou pe tema unui presupus blat între PSD și PNL. De asemenea, eventualele negocieri pentru susținerea unor candidaturi comune la primăriile marilor orașe, în frunte cu Primăria Capitalei, sunt amânate pentru luna viitoare.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News