Surse: Atacuri dure în ședința PNL. Ludovic Orban, comparat cu Ceaușescu și Dragnea. Orban: „Este o minciună”
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Te-ar putea interesa și:
Continuă războiul în interiorul Partidului Național Liberal între cele două tabere care se confruntă la Congresul din septembrie. După ce Ludovic Orban a declarat, în timpul vizitelor în teritoriu, că le-a dat funcții celor care acum îl susțin pe Florin Cîțu la Congres și că la negocierile pentru Guvern a fost „părăsit” de Rareș Bogdan, Raluca Turcan și Robert Sighiartău, tabăra lui Florin Cîțu a reacționat. În ședința Biroului Executiv Național, Ludovic Orban a fost atacat de secretarul general al partidului Robert Sighiartău care i-a reproșat că a ales să trădeze partidul și că „interesul” lui Orban a fost „mai presus de interesul PNL”. De asemenea, Ludovic Orban a fost acuzat că amenință cu plângeri penale.
„Am ales sa nu fiu în echipa atunci când dvs. ați ales sa trădați partidul. Ați cedat trei ministere competitorilor de la USR ca să obțineți poziția de la Camera Deputaților, dar mai mult ca să vulnerabilizați poziția PNL cu Cîțu premier”, i-a reproșat Sighiartău lui Orban, potrivit unor surse participante la discuții.
Înaintea ședinței PNL, prim-vicepreședintele Rareș Bogdan a declarat și el că Ludovic Orban a „sacrificat” trei ministere. Rareş Bogdan i-a transmis și zilele trecute lui Ludovic Orban să înceteze să ducă „o campanie murdară” şi a spus că afirmaţiile liderului liberalilor trebuiau ţinute în interiorul partidului.
În ședința BEX lui Orban i s-a reproșat că nu este normal să îi numească trădători pe cei care nu sunt în tabăra sa.
„Partidul Național Liberal, din cauza dumneavoastră, e văzut ca un partid de trădători. Din momentul în care celălalt candidat și-a anunțat moțiunea, au început niște atacuri mizerabile. Nu mi se pare normal să îi numiți trădători pe toți cei care nu sunt cu dvs. Nu mi se pare normal să mergeți în teritoriu să spuneți colegilor noștri minciuni”, i-ar fi spus secretarul general.
Atacul lui Robert Sighiartău a fost unul dur, spun sursele citate, acesta comparându-l pe Orban cu Liviu Dragnea sau cu Ceaușescu.
„Ăsta e sindrom ceaușist. Numai Ceaușescu îi numea trădători pe cei care nu erau cu el. În loc de democrație liberală în propriul partid ați ales regimul unipersonal. Nu mai sunteți Ludovic Orban care a câștigat Congresul din 2017. Semănați tot mai mult cu Liviu Dragnea ca manieră de a conduce un partid. Sper că nu veți ajunge ca Dragnea să vă sacrificați propriul guvern”, a mai spus Sighiartău, în ședința liberalilor.
Secretarul General al PNL i-a mai transmis lui Ludovic Orban că ar trebui să „ieșiți din politică cu fruntea sus”.
Și deputatul Florin Roman a luat cuvântul în ședința BEX și i-a cerut fostului secretar general al Guvernului în perioada Orban, Antonel Tănase, să își ceară scuze pentru că a jignit colegii care susțin un alt candidat.
„În partid voi spune oamenilor cum înțelegeți domnule Orban să duceți mai departe acest „festival al democrației”. O să spunem în teritoriu ce preț am plătit”, a spus Florin Roman.
Potrivit surselor citate, președintele PNL Ludovic Orban s-a rezumat să le transmită colegilor să fie „constructivi”.
„Fiți pozitivi, fiți constructivi, dați declarații numai de promovare a Partidului Național Liberal. O să am o discuție cu premierul să stabilim niște coordonte, care să nu afecteze printr-o radicalizare modul de organizare al campaniei”, ar fi spus președintele PNL, spre finalul ședinței.
După ședință, Ludovic Orban a declarat în fața presei că „voi face o campanie pozitivă, care are la bază viziunea mea despre PNL. Fiecare membru are deplina libertate de a-și stabili opțiunea. Eu contez pe colaborarea tuturor membrilor PNL, indiferent de opțiunea lor. Nu comentez ce primiți pe surse din ședințele PNL. Este o minciună (n.red. că a fost comprat cu Ceaușescu și cu Dragnea). Deciziile din PNL au fost luate de conducerea PNL”.
La ședința BEX nu a fost prezent și premierul Florin Cîțu.
Scandalul a pornit după ce Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, la Botoşani, într-o alocuţiune susţinută în faţa membrilor organizaţiei liberale din judeţ, că a fost părăsit la negocierile pentru formarea coaliţiei şi negocierile pentru formarea Guvernului de către ceilalţi membri ai echipei de negociere votată în partid. De asemenea, acesta i-a atacat pe Raluca Turcan și Robert Sighiartău care îl susțin pe Florin Cîțu la Congresul din septembrie.
Replica a venit de la Raluca Turcan, care a declarat, tot sâmbătă, că partidul cunoaşte faptul că liderul partidului, Ludovic Orban, „a tranzacţionat”, la negocierile de formare a coaliţiei guvernamentale, trei ministere importante: al Fondurilor Europene, Transporturilor şi Dezvoltării Regionale, pentru a obţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Și premierul Florin Cîțu a spus despre declarația lui Orban că nu are cum să fie adevărată. „Nu are cum să fie o declaraţie a domnului Orban, pentru că nu este adevărată. Nici măcar premierul desemnat nu a participat la împărţirea ministerelor. Deci, eu nu cred că a făcut această declaraţie, pentru că ar însemna că ar minţi, deci nu cred că este adevărată declaraţia”, a spus Cîțu.
Ulterior, prim-vicepreședintele Rareș Bogdan l-a acuzat pe şeful Camerei Deputaţilor că a cedat trei ministere importante la negocierea pentru formarea coaliţiei de guvernare tocmai pentru a-şi asigura funcţia în Parlament. Totodată, Rareș Bogdan l-a amenințat pe Ludovic Orban că va avea dureri de stomac dacă începe el să vorbească. În replică, preşedintele PNL spune că a fost lăsat singur la negocieri, dar şi că nu se teme pentru că nu are niciun secret.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.