Guvernul intenționează să taie 30% din subvențiile primite de partidele politice parlamentare, pentru anul 2020. Măsura a fost inclusă în proiectul de buget pe anul viitor. Astfel, s-ar face o economie la bugetul statului de circa 70 de milioane de lei, potrivit informațiilor obținute de Digi24.ro.
Actualizare 16:10. Premierul Ludovic Orban a confirmat, într-o conferință de presă, reducerea subvențiilor pentru partidele parlamentare, fără să menționeze vreo sumă.
„În propunerea noastră va exista o reducere a subvențiilor alocate către partidele politice. Aici e un subiect mai sensibil având în vedere că în 2020 vor avea loc două alegeri, locale și parlamentare”, a declarat prim-ministrul.
Orban a argumentat că „reducerea este necesară și orice partid poate, în mod rezonabil, să susțină campaniile”.
El a precizat că „în cazul localelor fiecare echipă locală care candidează din partea fiecărui partid are posibiitatea să aibă contribuții care se decontează dacă sumele de bani sunt cheltuite în conformitate cu prevederile locale”, adăugând că, astfel, campania de la alegerile locale „va fi afecată mai puțin”.
Pentru anul în curs, partidele parlamentare au beneficiat de cea mai mare subvenție acordată vreodată, în urma unui amendament depus de PSD la buget: peste 250 de milioane de lei.
Acest lucru s-ar putea schimba, deoarece Guvernul PNL a prevăzut pentru anul viitor o sumă de circa 181 de milioane de lei, o sumă asemănătoare cu cea din 2018.
De exemplu, numai în luna decembrie a acestui an, partidele au primit de la stat, cu titlu de subvenție, peste 21 de milioane de lei.
Cuantumul subvenției este stabilit în baza rezultatelor alegerilor din 2016, astfel că cea mai mare sumă a încasat-o PSD, urmat de PNL, USR, ALDE și PMP. UDMR a preferat să primească sumele alocate minorităților naționale, pentru că așa încasează bani mai mulți.
Subvențiile primite de partide în 2019:
PSD - 143,7 milioane
PNL - 65,8 milioane
USR - 19,3 milioane
ALDE - 14,3 milioane
PMP - 9,3 milioane
Total: 252,4 milioane de lei.
Luni, liderii PNL au discutat în ședința BEX pe marginea proiectului de buget pe anul 2020. În ședință, liberalii au luat decizia ca Executivul să își asume răspunderea pe proiectul de buget, astfel încât legea să fie adoptată până la finalul anului.
La proiectul de buget, partidele din Parlament vor putea depune amendamente pe care Guvernul decide dacă le adoptă sau nu, înainte de ședința în care își asumă răspunderea.