Exclusiv Stolojan: Ruperea Coaliției ar fi un act de iresponsabilitate. Comisia Europeană n-o să mai aibă cu cine negocia planul pe 7 ani

Data publicării:
Screenshot 2024-10-11 214528
Foto: captură video Digi24

Fostul președinte PNL Theodor Stolojan a declarat, vineri seară, la Digi24, că ruperea coaliției de guvernare ar fi „un act de iresponsabilitate”, deoarece înseamnă ca Comisia Europeană să nu mai aibă cu cine negocia planul pe 7 ani de zile care privește politica fiscal-bugetară și care trebuie să conducă la reducerea deficitului fiscal „undeva de la 7-8%, cât e în prezent, la sub 3% la sfârșitul anului 2031”.

„Aș vrea să privim lucrurile prin prisma responsabilității guvernamentale în această etapă în care ne aflăm. Lumea critică foarte mult această stare de fapt. Pe drept cuvânt, ridică semne de întrebare. Adică, domnule, nu mai cooperăm politic, dar rămânem în guvernare. Hai să vedem ce are de făcut guvernul în aceste luni, până la sfârșitul anului. 

În primul rând, negociază cu Comisia Europeană acel plan pe 7 ani de zile, care privește politica fiscal-bugetară și care trebuie să conducă la reducerea deficitului fiscal undeva de la 7-8% cât e în prezent, la sub 3% la sfârșitul anului 2031.

Ce înseamnă ca PNL-ul să se retragă acum de la guvernare? Ciolacu a declarat că își dă demisia. Altă declarație iresponsabilă. Înseamnă ca Comisia Europeană să nu mai aibă cu cine negocia. Un guvern de tranziție nu mai are puterea de a încheia un acord pe 7 ani de zile.

Ce înseamnă ratarea acestui acord pe 7 ani? Înseamnă un stop la finanțarea din fonduri europene, că Comisia Europeană spune foarte limpede: «băi băieți, noi vă dăm banii, dar voi ce faceți cu banii ăștia? Deci reduceți deficitul». 

Pe de altă parte, suntem exact în perioada în care noi utilizăm acești bani pentru proiecte, lansăm proiecte, deci totul ar lâncezi până în decembrie, pentru că abia atunci se formează noul guvern. Este o etapă în care Guvernul nu are voie să nu aibă puteri depline, să își ducă misiunea până la capăt. 

Suntem în campania electorală, asta e situația, e mai bine așa decât să nu avem guvern în această perioadă cu puteri depline. Riscurile sunt foarte mari. E greu să vorbesc acum despre ce înseamnă stoparea intrării de valută în România. Tot ceea ce se mișcă la ora actuală în economia României se mișcă ca urmare a intrării de fonduri în valută foarte mari, nu numai de la UE, dar și investiții care se fac în România. 

Ce înseamnă ca România să întrerupă acum negocierile pentru acel program pe 7 ani? Înseamnă că, dintr-o dată, toți investitorii străini, dar și români să intre într-un fel de așteptare”, a afirmat Theodor Stolojan.

Nicolae Ciucă a declarat că rămânerea la guvernare este „un act de responsabilitate”. 

„Da, s-a luat după mine. Eu am declarat ieri acest lucru, am adus aceste argumente, ce înseamnă desființarea guvernului acum. 

Nu știu dacă ar câștiga procente, dacă oamenii care ne ascultă acum ar înțelege ce înseamnă pericolul ca noi să nu avem un guvern în aceste vremuri. Dacă era acum 2 ani, nu era o problemă. 

Am avut guverne interimare care făceau doar gestiunea curentă, nu era nicio problemă, dar cum suntem în această etapă. 

Categoric este (un act de sacrificiu rămânerea la guvernare a PNL – n.red.), pentru că de ce am ajuns să guvernăm cu ei. Am tot explicat problemele economiei, războiul, ș.a.m.d, dar acum ar fi efectiv un act de iresponsabilitate ca guvernul să nu mai aibă capacitatea de a funcționa”, mai spune fostul președinte PNL.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un picior într-o gheată găsit pe cel mai înalt vârf din lume ar putea dezlega unul dintre marile mistere...
Digi FM
Actorul Silviu Biriș, absolvent de Teologie: „Dacă tăticu’ a murit alcoolic, nu împărțim băutură pentru...
Pro FM
Părinții Biancăi Censori se simt „păcăliți” după ce aceasta s-a împăcat cu rapperul Kanye West: „Sunt șocați...
Film Now
De ce simte Ben Affleck că nu se poate îndepărta de Jennifer Lopez. Actorul nu a știut că ea va vorbi despre...
Adevarul
Metoda bizară folosită de directorul general al Levi's pentru a-și menține blugii curați: „Mă bag la duș, mă...
Newsweek
Cine a primit, deja, 250 lei pe cardul de alimente? În ce zile intră banii la ceilalți beneficiari?
Digi FM
"Dacă îi dau fetele 2 săptămâni, nu știe ce să facă cu ele". Pepe, în conflict cu fosta soție pentru custodia...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Cum arată Isabella Rossellini la 72 de ani. Model și actriță cu părinți celebri, italianca și-a început...
UTV
Cu cine isi petrece Mario Fresh timpul in Dubai, dupa despartirea de Alexia Eram