Stelian Ion acuză PNL de lipsă de colegialitate: Haideți să desființăm Secția specială, fără alte amendamente și condiționări

Data actualizării: Data publicării:
Stelian Ion la o conferință de presă la ministerul Justiției
Ministrul Justiției, Stelian Ion. FOTO: Inquam Photos/George Calin

Ministrul Justiției, Stelian Ion, acuză PNL de lipsă de colegialitate și spune că noile condiții pe care le pun liberalii pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu fac decât să amâne decizia finală. Ministrul le propune partenerilor de coaliție să desființeze mai întâi secția specială, lucru cu care Comisia de la Veneția este de acord, iar celelalte condiții să fie discutate în contextul legilor justiției.

„După discuția de ieri din coaliție, legată de eternul subiect al desființării SIIJ, una dintre concluziile pe care le putem trage este că, într-adevăr, proiectului guvernului de desființare a SIIJ îi lipsește ceva: nu atât alte amendamente, cât mai degrabă voința politică reală de a desființa rapid SIIJ”, a scris Stelian Ion marți pe Facebook.

Ministrul spune că PNL vine cu noi condiții, care vor prelungi și mai mult decizia de desființare a secției speciale.

„Am luat cunoștință ieri, în ședința de coaliție, de noua opinie a colegilor din PNL pe tema desființării SIIJ. Această opinie diferă de cele precedente. Dacă până acum această opinie era în sensul în care PNL era de acord cu desființarea SIIJ oricum ar fi fost ea, în forma guvernului sau cu amendamentul UDMR, acum colegii de coaliție ne spun că sunt de acord cu desființarea SIIJ cu respectarea avizului Comisiei de la Veneția. Vestea pare una bună. Asta am susținut și noi până acum: trebuie să desființăm SIIJ, cu refacerea competențelor DNA și DIICOT, așa cum ne-am asumat în programul de guvernare. Dar ceea ce adaugă acum discuției colegii din PNL este că se condiționează desființarea SIIJ de rezolvarea concomitentă a problemei mai vechi a numărului mare de plângeri penale pe care justițiabilii nemulțumiți le fac împotriva magistraților. O chestiune amintită în avizul său de către Comisia de la Veneția, fără a fi impusă ca o condiționare pentru desființarea SIIJ. În opinia mea, această problemă poate fi discutată în cadrul mai larg al reformei justiției și al adoptării noilor legi ale justiției.

Sigur, putem discuta orice nouă propunere. O vom discuta și pe aceasta. Dar de ce această nouă temă a discuției va putea mai degrabă să temporizeze procesul de desființare a SIIJ? Pentru simplul fapt că această problemă ar fi putut fi discutată pe perioada verii, dacă cei care o invocă acum ar fi acceptat invitațiile repetate pe care le-am făcut de a ne întâlni și a mai tranșa din problemele legate de legile justiției. Avizul a fost emis în data de 5 iulie. A trebuit să treacă aproape două luni pentru a avea această interpretare a avizului Comisiei de la Veneția?

În ciuda bunelor intenții declarate odată cu lansarea acestei noi variante, efectul poate fi contrar: complică discuția, amână decizia, nu garantează că UDMR va renunța la amendamentul său, dimpotrivă, mai adaugă o condiționare care nu este impusă de nimeni în această etapă. În niciun caz de Comisia de la Veneția”, a mai afirmat Stelian Ion.

El propune desființarea Secției pentru magistrați fără nicio altă condiție, iar celelalte amendamente să fie negociate în cadrul legilor justiției. 

„Răspunsul meu este simplu, în ciuda declarațiilor agresive și necolegiale ale unor colegi din PNL: dacă vreți într-adevăr să desființăm de urgență SIIJ, haideți să o facem pur și simplu, fără alte amendamente și condiționări! Avizul Comisiei de la Veneția nu doar că susține demersul, dar acest prim pas este chiar salutat de către Comisie.

Așa cum se susține și în avizul Comisiei de la Veneția, „desființarea SIIJ este doar primul pas în această reformă”. Ceilalți pași, celelalte discuții, propuneri de reformă, le putem face în contextul legilor justiției”, a propus Stelian Ion.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat luni că desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu se poate realiza decât pe o formă a proiectului de lege care să fie susţinută de toate formaţiunile politice din coaliţie, menţionând că ministrul Justiţiei urmează să mai formuleze o propunere, ţinând cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri