Actualizare 14.24.Liderul grupului democrat-liberal din Senat, Cristian Rădulescu, a declarat, miercuri, pentru mediafax, că PDL va ataca din nou legea Statutului parlamentarilor la Curtea Constituţională, iar sesizarea urmează să fie depusă în cursul zilei de joi.
Deputații și senatorii PDL sunt nemulțumiți de introducerea, în plus, a unei prevederi potrivit căreia orice dispoziţie contrară acestei legi se abrogă.
Deputatul PDL Gabriel Andronache a declarat, după şedinţa comisiilor, că ar fi trebuit luate în discuţie doar acele articole pe care Curtea Constituţională le-a considerat neconstituţionale, iar „amendamentul excede deciziei Curţii şi este o încălcare a procedurilor parlamentare”. Andronache a arătat că acest amendament înseamnă că prevederile din toate celelalte legi care sunt în contradicţie cu Statutul parlamentarilor se abrogă. „Preşedintele României a susţinut menţionarea în concret a normelor care trebuie abrogate şi la reexaminare s-a eliminat acest text, iar, astăzi, colegii de la UDMR au propus din nou acest text care va genera ambiguitate, posibilitatea aplicării clare a legii”, a adăugat Gabriel Andronache.
Actualizare 11:00:Comisiile juridice şi de Statut au aprobat astăzi modificarea Statutului parlamentarilor conform deciziei Curţii Constituţionale şi au introdus, în plus, o prevedere potrivit căreia orice dispoziţie contrară acestei legi se abrogă.
Membrii comisiilor au decis să modifice termenul în care parlamentarii, găsiţi incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul ANI, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.
O altă modificare adusă în comisii se referă la perioada de 6 luni în care se interzice unui parlamentar aflat în conflict de interese să participe la şedinţe, această perioadă fiind stabilită la 30 de zile.
Comisiile au stabilit şi înlocuirea termenului de ministru cu cel de membru al Guvernului.
La propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, comisiile au decis introducerea în Statut a unui amendament potrivit căruia „la data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziţie contrară se abrogă”.
Această prevedere i-a nemulţumit pe reprezentanţii PDL, care au votat împotrivă, marţi, la dezbaterile din comisii. Deputatul PDLGabriel Andronachea declarat, după şedinţă, că ar fi trebuit luate în discuţie doar acele articole pe care Curtea Constituţională le-a considerat neconstituţionale, iar „amendamentul excede deciziei Curţii şi este o încălcare a procedurilor parlamentare”, potrivit MEDIAFAX.
Deputatul a explicat că acest amendament înseamnă că prevederile din toate celelalte legi care sunt în contradicţie cu Statutul parlamentarilor se abrogă.
________________________
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că articolul care le oferea parlamentarilor un termen de 45 de zile pentru a contesta în instanţă deciziile de incompatibilitate sau conflict de interese pronunţate de Agenţia Naţională de Integritate contravin Constituţiei.
Motivul: parlamentarii ar fi fost privilegiaţi faţă de alţi funcţionari şi demnitari, care au la dispoziţie doar 15 zile.
O altă prevedere care trebuie modificată conform cerinţelor Curţii se referă la parlamentarii aflaţi în conflict de interese. Iniţial, aceştia riscau o sancţiune cu interdicţia de participare la şedinţele Parlamentului pe timp de 6 luni, însă termenul trebuie limitat, conform deciziei Curţii Constituţionale, la 30 de zile.