Confruntat de câteva săptămâni cu scandaluri în Consiliul Local din cauza schimbării majorităţii, primarul Capitalei crede că a găsit soluţia legală pentru a se evita astfel de situaţii.
„Să se ia în calcul ca primarii şi preşedinţii de consilii judeţene, odată aleşi, să se suspende pe perioada mandatului din formaţiunile politice care i-au propulsat. În felul acesta se poate asigura echidistanța”, spune Sorin Oprescu.
Propunerea edilului vine după ce Guvernul a adoptat ordonanţa care permite migraţia aleşilor locali, fără ca aceştia să-şi piardă mandatul.
Fostul patron al echipei de fotbal Oţelul Galaţi şi actual primar al municipiului de pe malul Dunării se bucură că Executivul dă liber la transferuri.
„Independenţa mă face liber de contract şi aştept şi eu mercato. Va trebui sa fiu cel mai bucuros. Ar fi trebuit să-mi cer pentru că am avut doi ani de zile în care m-a trădat propriul partid. Care e menirea mea, să stau aici să sufăr, să ma chinui și să nu fac nimic, sau să mă orientez?”, spune primarul din Galați, Marius Stan.
În comuna timişeană Săcălaz, primarul Ilie Todaşcă e convins că ordonanţa va debloca activitatea Consiliului Local.
„Vă spun sincer, mă bucur că Guvernul a dat această ordonanţă fiindcă inclusiv la nivelul consiliului Săcălaz nici acum nu s-au reglementat lucrurile. Vom putea debloca pe viitor tot ce ne-am pus în gând şi ceea ce am promis împreună că vom face pentru această comunitate”, spune primarul.
Ordonanţa traseismului adoptată acum de Guvern contrazice proiectul USL. În 2012, când PSD şi PNL erau parteneri, se angajau că vor combate migraţia aleşilor de la un partid la altul. În documentu se scria negru pe alb: „Introducem (...) referendum local prin care se poate retrage mandatul parlamentarului traseist”.