La finalul anului trecut, Mircea Geoană, fost preşedinte al PSD, a fost exclus din partid. N-a stat prea mult pe margine. La scurt timp a lansat Partidul Social Românesc, gândit ca o alternativă pentru politicienii de stânga nemulţumiţi de PSD. Principalul scop: guvernarea.
Mircea Geoană, senator: Am constituit împreună cu cei de la PNL grupuri comune de lucru pe programul de guvernare. Un acord de guvernare, un acord de parteneriat pentru guvernare să poată fi semnat între Partidul Social Românesc şi PNL după Paşti.
Nu este prima dată când, de dragul puterii, partidele de stânga se aliază cu cele de dreapta. Chiar guvernul Ponta este rezultatul unei astfel de înţelegeri, între PSD şi PNL, sub sigla USL. În noua formulă, de după spargerea Uniunii, alianța este formată din PSD şi liberalii reformatori, grupaţi în jurul lui Călin Popescu Tăriceanu.
Victor Ponta: I-am anunţat că asta înseamnă că venim. O formă restructurată a Guvernului, din care să facă parte, alături de PSD, cu câte 2 portofolii, colegii de la UNPR, PC şi Partidul Liberal Reformator.
Una dintre cele mai controversate astfel de alianţe a fost Uniunea Social Liberală, care reunea PSD şi PNL, până atunci inamici.
Victor Ponta: Guvernul va fi format de către Uniunea Social Liberală. Evident că se va păstra, conform acordului USL, ideea de paritate.
Uniunea a stat la Palatul Victoria doi ani, până la începutul anului 2014, când USL s-a destrămat. Însă prima guvernare împărţită între un partid de dreapta, PDL, şi unul de stânga, PSD, a fost în anul 2008.
Liberalii se străduiesc de la începutul anului să strângă voturi pentru o moţiune de cenzură, dar ar mai avea nevoie de cel puţin 100 de parlamentari, iar acum face curte altor formaţiuni.