Camera Deputaților a aprobat, marți, eliminarea sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50% aplicat la salariul de bază al funcţionarilor publici. Hotărârea, luată în calitate de Cameră decizională, vine ca urmare a deciziei Curții Constituționale din noiembrie 2016, potrivit căreia sporul ar fi „o măsură cu caracter discriminatoriu”.
Eliminarea a fost aprobată cu 212 voturi „pentru”, 38 de voturi „împotrivă” şi 6 abţineri. Este vorba de prevederea potrivit căreia „pentru compensarea activităţii specifice, personalul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neurospihică de 50%, aplicat la salariul de bază lunar, care face parte din acesta şi care constituie bază de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază”.
În raportul comun întocmit de Comisiile juridică, pentru muncă și pentru administrație publică, deputații au argumentat eliminarea prin faptul că s-ar crea „un precedent”. „Adoptarea unor asemenea prevederi ar crea un precedent care să ducă la apariţia unor reglementări subiective, de acordare a unor sporuri salariale prin legi ce reglementează statute profesionale. Adoptarea unei astfel de măsuri ar crea discriminări faţă de alte categorii profesionale plătite din fonduri publice, pentru care s-ar justifica acordarea unui astfel de spor”, se arată în raportul comisiilor parlamentare.
În noiembrie 2016, când s-a pronunțat pe proiectul de modificare a Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională includerea sporului în salariu. Plenul CCR a constatat că textul încalcă art.16 alin.(1) din Constituție, în sensul că sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică acordat personalului ANFP și aplicat la salariul de bază lunar devine parte integrantă a acestuia, ceea ce relevă un privilegiu în privința modalității de determinare, în final, a salariului de bază. Curtea a reținut că, prin adoptarea unei asemenea reglementări, se ajunge la situația în care alte sporuri ar putea să fie calculate având drept bază și sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică, ceea ce echivalează cu legiferarea unui „spor la spor".