Sondaj INSCOP pentru parlamentare: PSD, pe primul loc în intențiile de vot, urmat de PNL și AUR. Partidul Dianei Șoșoacă trece pragul

Data publicării:
femeie cu camasa traditionala
Diana Șoșoacă în Parlamentul României FOTO: Inquam Photos / George Călin

Aproape 30% dintre românii chestionaţi în cadrul unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro au declarat că ar vota cu PSD la alegerile parlamentare, 18,9% exprimându-se în favoarea PNL, iar 14,7% pentru AUR. Partidul SOS România, al Dianei Şoşoacă, ar obţine peste 6 procente, situându-se peste pragul electoral de 5% necesar intrării în Legislativ. 64,2% dintre respondenţi afirmă că în mod sigur vor merge la vot.

Estimare participare vot la alegerile parlamentare

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” vor merge la vot şi 10 ”sigur da” vor merge la vot, 11.1% dintre români au ales 1, 0.9% au ales 2, 1.5% au ales 3, 0.4% au ales 4, 5.7% au ales 5, 3.9% au ales 6, 2.6% au ales 7. 4.2% indică 8, 4.8% 9 şi 64.2% indică 10. 0.7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

111111111
Sursa foto: INSCOP

Intenţia de vot la alegerile parlamentare

Intenţia de vot la alegerile parlamentare raportată la respondenţii care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot în mod sigur – 82.9% din total eşantion

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot (82.9% din total eşantion), 29.4% dintre alegători ar vota cu PSD, 18.9% cu PNL, 14.7% cu AUR, 12.2% cu USR. Pentru SOS Romania ar vota 6.1% dintre alegători, iar pentru UDMR ar vota 4.6%. REPER ar obţine 3.6% din totalul voturilor, Partidul Ecologist Român 2.2%, Partidul Verde 1.9%, PUSL 1.5%, iar Pro România 1.1%. 1.8% dintre respondenţi îşi exprimă preferinţa pentru alt partid, iar 2% pentru un candidat independent.

Intenţia de vot la alegerile parlamentare raportată la respondenţii care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă şi declară că vin sigur la vot – 56.2% din total eşantion

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă şi declară că vin sigur la vot (56.2% din total eşantion), 30.2% dintre alegători ar vota cu PSD, 17.4% cu PNL, 13.3% cu AUR, 12.4% cu USR. Pentru SOS Romania ar vota 6.6% dintre alegători, iar pentru UDMR ar vota 5.6%. REPER ar obţine 4.5% din totalul voturilor, PUSL 1.7%, Pro România 1.5%, Partidul Ecologist Român 1.5%, iar Partidul Verde 1.3%. 2.6% dintre respondenţi îşi exprimă preferinţa pentru alt partid, iar 1.4% pentru un candidat independent.

2222222222
Sursa foto: INSCOP

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 19 - 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se schimbă vremea la 180 de grade în România. ANM a modificat prognoza meteo
Digi FM
Noile modificări ale Codului Rutier explicate. Iată ce spune Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR)
Pro FM
Christina Aguilera a făcut furori într-o rochie mini roz. Cum arată artista după ce a slăbit 18 kilograme
Film Now
Adevărul despre divorțul dintre Ben Affleck și Jennifer Lopez. Un apropiat a dezvăluit totul: „Trăiesc vieți...
Adevarul
Motivul neașteptat pentru care turiștii români în Grecia se ceartă între ei. „Ce figuri, v-ați cumpărat...
Newsweek
SURSE Unii pensionari vor primi adeverințele cu noile pensii după 1 septembrie sau deloc. De ce?
Digi FM
Viața grea l-a făcut tare! Portarul Florin Niță, despre copilăria plină de griji: "Fără părinţi, fără bunici...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Momentul când un elan sălbatic se alătură unor tineri la un meci de fotbal în curte. Imaginile au devenit...
Film Now
Susan Sarandon și Tim Robbins s-au reunit, la 15 ani de la despărțire, la nunta fiicei actriței. Tablou...
UTV
Rita Ora, aparitie indrazneata. Artista a purtat o rochie transparenta la concertul trupei Girls Aloud