Alegerile prezidenţiale din noiembrie au modificat semnificativ percepţia românilor asupra funcţiei supreme în stat, arată un sondaj INSCOP.
Preşedinţia a beneficiat de un salt spectaculos, de la 17,8% la aproape 44% încredere. Curtea Constituţională şi-a continuat tendinţa uşoară de creştere, conturată încă din octombrie. În schimb, încrederea în primării, Consilii Judeţene şi Guvern scade uşor. Partidele rămân, totuşi, cele care se bucură de cea mai mică încredere dintre instituţiile politice.
La capitolul instituţii executive, cele mai semnificative creşteri de încredere au cele care luptă împotriva corupţiei şi a criminalităţii precum DNA, SRI, Poliţie şi ANI. În fruntea clasamentului rămân, ca de obicei, Armata şi Jandarmeria, despre care 3 români din patru au o părere bună.
Biserica domină clasamentul încrederii în instituţii sociale sau private. Este drept că, faţă de sondajul anterior, clerul a avut o uşoară scădere. Creşte, în schimb, încrederea în Universităţi.
Schimbări au loc şi în topul încrederii în instituţiile internaţionale. Uniunea Europeană urcă de pe locul trei pe primul loc, în timp ce NATO şi ONU se bucură şi ele de mai multă încredere faţă de lunile trecute.
Sondajul INSCOP a fost realizat la comanda ziarului Adevărul, în perioada 27 noiembrie - 2 decembrie, pe un eşantion de 1.076 persoane, din 73 de localităţi. Metoda folosită a fost cea a interviului la domiciliu, iar sondajul are o marjă de eroare de plus - minus 3%.