Șocurile lui Nicușor Dan. Ce a învățat de când e parlamentar și ce planuri de viitor are
Încă proaspăt parlamentar, liderul demisionar al USR, Nicuşor Dan, spune că a trecut prin trei şocuri în perioada de când a devenit membru al legislativului. El a recunoscut, la emisiunea „În faţa ta” de la Digi24 că, parlamentarii au foarte mult timp liber. Şi un salariu bun. Însă cel mai şocant i s-a părut faptul că sunt prea puţini politicieni calificaţi să iniţieze sau să modifice legi. Iar cei care vor şi pot, trebuie să aştepte întâi să le dea partidul voie să gândească, să semneze, să vorbească.
„Am văzut destul de puțini oameni implicați. Sunt vreo trei șocuri. 1 – că muncești șase ore pe săptămână, de fapt. (...) Al doilea șoc este că oricine, tocmai pentru a-și justifica activitatea, propune o lege și ești inundat de proiecte de lege care nu prea au sens. (...) Al treilea șoc – un număr foarte mare de oameni care nu fac nimic, votează ca partidul, nu au inițiative”, a declarat Nicușor Dan.
Pe de altă parte, politica i-a scos fire albe. La propriu, a mărturisit Nicuşor Dan, în emisiunea „În faţa ta”. Totuși, nu regretă neapărat perioada când se ocupa de o organizaţie neguvernamentală, unde i se părea dificil să lucreze cu o sută de voluntari. Demisionar din USR, partid pe care l-a şi condus până pe 1 iunie, Nicuşor Dan vrea să rămână în politică, dar exclude înscrierea într-unul din partidele clasice.
„Legat de întrebarea cât de greu se construiește un partid, vă mărturisesc că am fost la frizerie înainte să vin la dvs. Frizerița mea a remarcat numărul de fire albe. E greu. (Jurnalist: Era mai ușor să fiți ONG-ist?) Nu aș zice că e o fericire maximă nici acolo”, a spus Nicușor Dan.
Întrebat dacă de când a plecat din USR a primit oferte de la alte partide, Nicușor Dan a răspuns că nu, dar a precizat că în niciun caz nu se va înscrie în partidele vechi. „Vreau să rămân în politică, dar nu mă voi înscrie în partide vechi”, a menționat deputatul.
Va candida din nou la Primărie
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Nicușor Dan spune că este gata să candideze din nou la Primăria Capitalei, pentru a treia oară, mai ales că acum are experiență. Pe Clotilde Armand, fosta sa colaboratoare din USR, o vede candidând la Primăria Sectorului 1 în 2020.
În ceea ce privește Președinția, crede că USR ar trebui să aibă un candidat propriu la alegerile din 2019. Întrebat dacă nu este mulțumit de actualul șef al statului, Nicușor Dan a spus: „Ba da. Putem să discutăm de Klaus Iohannis. Este o persoană care a dovedit echilibru, a dovedit profesionalism în ceea ce privește poziționarea internațională a României”.
Pe de altă parte, Nicușor Dan are și unele reproșuri la adresa șefului statului. „Ar fi putut - am spus de mai multe ori asta - ar fi putut, de la înălțimea funcției prezidențiale, să lanseze în dezbaterea publică teme importante pentru România și să oblige în felul ăsta partidele să accepte niște lucruri care, în mod normal, dacă nu sunt sub un reflector foarte puternic, nu le-ar accepta. De exemplu, reforma sistemului electoral”, a exemplificat el.
Riscul ruperii USR există, dar e mic
Nicușor Dan susține că în prezent, riscul ruperii USR există, dar e destul de redus.
Prin intrarea lui Dacian Cioloș în USR ar fi existat avantajul de notoritate, dar și dezavantajul „pierderii imaginii unui partid construit de la firul ierbii”, consideră fostul lider.
El a explicat că în USR există două grupări - „USR progresist”, reprezentată de Vlad Alexandrescu și Florina Presadă, și „USR liberal”, susținut de Cristian Ghinea și Dan Barna.
„Cele două manifeste care au apărut în opinia publică (legate de referendumul intern privind familia) nu reprezintă, în opinia mea, două jumătăți din partid. Reprezintă opinia unor grupuri care împreună nu știu dacă au 20% din membrii partidului. În opinia mea, membrii USR doresc să continue împreună și să reducă această tensiune pe o chestiune de ordin ideologic care nu este pe agenda publică în momentul ăsta”, a spus Nicușor Dan, marți seară, la Digi 24.
El a precizat că nu a existat niciodată vreun refuz al său față de invitarea în partid a lui Dacian Cioloș, dar nicio cerere de intrare în partid a fostului premier.
„În momentul în care venea Cioloș, în opinia publică USR ar fi devenit partidul lui Cioloș, nu ar mai fi avut atributele astea de un partid care nu a fost la guvernare (...) Dacian este o persoană conservatoare. Nu e un secret pentru nimeni. E un pic comic că persoanele cele mai vocale care doreau venirea lui Cioloș în USR sunt cele care vor să definească acum un partid progresist în care Dacian Cioloș să nu își găsească locul de fapt”, a adăugat Nicușor Dan.
El consideră că imaginea USR este în acest moment este a unui partid aflat „într-o criză de creștere”, iar tema privind redefinirea familiei - pentru care se face un referendum intern în formațiunea politică - nu trebuia să ducă la un „așa consum de energie”.
„Această temă nu trebuia să ducă la așa un consum de energie. Adică USR a intrat în Parlament spunând că se ocupă de niște teme, teme în care în totalitate membrii USR se regăseau — fie că vorbim de transparență, de cheltuirea banului public, de infrastructură, de management în școli, în spitale, depolitizare — lucruri pentru care am intrat în politică. Tot timpul în dezbaterile interne în USR am avertizat că tensiunea aceasta ideologică crește și că este nesănătoasă”, a explicat fostul președinte al USR.
Întrebat dacă are impresia că în momentul acesta USR-ului este într-o scădere de imagine, Nicușor Dan a spus că nu a văzut sondaje, dar intuiția așa îi spune.
El a reconfirmat că va reveni în USR dacă rezultatul referendumului intern va da câștig de cauză poziției conform căreia USR nu se va poziționa public în chestiunea referendumului pentru modificarea Constituției.
„Sper ca referendumul să dea un răspuns care să permită membrilor USR, fie că sunt progresişti, fie că sunt conservatori, să continue împreună, iar poziţia cea mai rezonabilă este ca USR să nu aibă o poziţie unitară legată de referendumul pentru familie”, a conchis Nicuşor Dan.
El a dat asigurări că nu a plecat din partidul pe care l-a înfiinţat pentru că e împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, dar a evitat să spună care este poziția sa. „O poziție moderată, pe care nu am exprimat-o”, a punctat Nicușor Dan.
Întrebat dacă va face alt partid în cazul în care va decide să nu rămână în USR, Nicușor Dan a avut un răspuns evaziv, lăsând deschisă posibilitatea, dar a precizat că în orice situație o să rămână în Parlament, pentru a face lucrurile pe care le-a promis.
Arhiva emisiunilor „În fața ta” o puteți găsi aici.
- Etichete:
- parlament
- nicusor dan
- usr
- in fata ta
- curente in usr
- referendum in usr
- nicusor dan la digi24
- planuri politice nicusor dan
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News