Sesiune extraordinară la Parlament. Aleşii îşi taie singuri privilegiile

Data publicării:
2101 20alesi 20privilegii-44826

Proiectul prevede ca parlamentarii care nu locuiesc în Bucureşti să primească 4.000 de lei pentru cazarea în Capitală, suma fiind de două ori mai mică decât cea de care beneficiau până acum aleşii.

De asemenea, cheltuielile pentru călătoriile cu avionul şi maşina vor fi limitate, iar diurna va fi şi ea redusă. Aleşii speră că, prin aceste măsuri, vor face economii de peste 29 de milioane de lei pe an. Cel puţin la nivel de discurs public ei par să se fi împăcat cu ideea bugetului de austeritate.

Reducerea cheltuielilor e binevenită. Eu cred că din acei 4.000 de lei se poate descurca un demnitar închiriind un apartament în Bucureşti”, este de părere Mate Andras Levente, liderul deputaţilor UDMR.

O poziţie similară are şi deputatul PDL Ioan Oltean. „Modul în care a fost gestionată până acum cazarea parlamentarilor a fost o risipă curată. E o măsură care ar fi trebuit de mult să fie luată”, a spus acesta.

Schimbarea prevederilor privind imunitatea parlamentară a stârnit, de asemenea, dezbateri aprinse.

Potrivit documentului, solicitarea procurorilor de retragere a imunităţii trebuie însoţită de probe relevante, puse la dispoziţie de catre parchet.

Democrat-liberalii au declarat deja că nu sunt de acord cu aceste modificări.

Noul statut mai prevede că aleşii care chiulesc să plătească absenţele cu bani din indemnizaţie. Mai mult, aceasta va fi suspendată în cazul în care parlamentarii sunt reţinuţi sau arestaţi.

Fără rude angajate la birourile parlamentare

Pentru prima dată sunt prevăzute sancţiuni cu privire la conflictul de interese şi este specificat clar faptul că deputaţii şi senatorii nu îşi pot angaja rudele la birourilor parlamentare.

„Cred că oamenii care sunt angajaţi la cabinetul parlamentar e bine să fie specialişti. Nu trebuie să ne angajăm nici surorile, nici nepoatele”, declară liderul deputaţilor PP-DD, Radu Popa.

Elaborarea statutului a stârnit controverse în USL. Liberalii şi-au arătat nemulţumirea când preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea, a trimis proiectul de stat mai multor instituţii publice printre care şi Administraţiei Prezidenţiale.

De ce n-am trimis şi la Institutul Meteorologic? Parcă până acum clamam cu toată forţa că Parlamentul este cea mai importantă instituţie şi acum ce facem? Înseamnă că se justifică şi atitudinea preşedintelui Traian Băsescu faţă de Parlament şi parlamentari”, a comentat Puiu Haşotti, liderul senatorilor PNL.

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis parlamentarilor că o consolidare a imunităţii ar fi o gravă eroare.

Ce cheltuieli taie parlamentul

- diminuarea sumelor de cazare la 4.000 lei / lună

- limitarea călătoriilor cu avionul şi maşina la două pe săptămână

- reducerea diurnei

- total economii: 29.000.000 lei / an

Noi sancţiuni pentru parlamentari

- pedepsirea conflictului de interese - interzicerea participării la şedinţe timp de 6 luni

- interzicerea angajării rudelor la birourile parlamentare

- absenteismul sancţionat cu 1% din indemnizaţie

- suspendarea indemnizaţiei pentru parlamentarii reţinuţi sau arestaţi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri