ACTUALIZARE 13.10. Senatul a respins proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma transmisă de Guvern.
Senatul a adoptat, astfel, cu voturi 119 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 6 abţineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, care este de respingere a proiectului de lege în forma transmisă de Guvern.
Actul normativ are caracter organic, iar Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.
Întrebat de ce s-a renunţat la dezbaterea proiectului la Comisia economică şi la Comisia pentru administraţie publică, vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, a răspuns că un proiect de lege poate să intre în plen şi fără raport, dacă raportul nu a fost depus la timp sau nu a fost finalizat în termen.
"Nu se încalcă în niciu fel regulamentul, e perfect acoperit din punct de vedere procedural, ba chiar aş putea spune că e decizie înţeleaptă, pentru ca să terminăm cât mai repede printr-un vot, să arătăm că nu avem nimic de ascuns, ci, din contră, că dorim să finalizăm cât mai repede această procedură", a mai declarat Cristian Dumitrescu.
Acesta a spus că proiectul a fost programat pentru marţi dimineaţa pentru a acorda suficient timp pentru dezbaterea raportului comisiei speciale.
"Probabil, se va stabili un timp rezonabil la propunerea preşdintelui de comisie, care va fi împărţit în aşa fel încât fiecare dintre grupurile parlamentare să îşi poată exprima poziţia faţă de raportul de respingere", a precizat el.
Senatul va dezbate acest proiect de lege, care are caracter organic, în calitate de primă Cameră sesizată. Termenul de adoptare tacită a acestui proiect de act normativ este 27 noiembrie.
Comisia parlamentară specială a respins, în 11 noiembrie, cu 17 voturi "pentru" şi două abţineri, proiectul Guvernului privind exploatarea minieră de la Roşia Montană.