Senatul a modificat legea Agerpres: Parlamentarii decid soarta șefului agenției
Data publicării:
Plenul Senatului a adoptat marţi, cu 64 voturi „pentru”, 16 voturi „împotrivă” şi 27 de abţineri, modificarea propusă de actualul ministru al Culturii la legea de funcţionale a agenţiei naţionale de presă, Agerpres, potrivit căreia, odată cu respingerea raportului de activitate, este demis şi directorul general al instituţiei.
Potrivit modificării legii de funcţionare a Aerpres, „respingerea de către Parlament a raportului annual pentru neîndeplinirea obiectivelor cuantificabile prevăzute în Strategia de dezvoltare a Agerpres atrage demiterea, de drept, a directorului general”.
Iniţiatorul modificării legislative, actualul ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu, şi-a motivat demersul prin faptul că, deşi agenţia naţională de presă se află sub control parlamentar, forul legislativ nu are niciun instrument de acţiune în cazul în care constată o funcţionare necorespunzătoare, cauzată de un management neperformant.
„Directorul general al Agerpres se bucură, practic, de o imunitate totală în interiorul mandatului său”, a explicat Romaşcanu în expunerea de motive a iniţiativei legislative.
Prin adoptarea de către Senat a modificării, Agerpres urmează să se alinieze astfel televiunii şi radioului publice, în sensul că şi în cazul acestor două instituţii respingerea de către Parlament a raportului de activitate echivalează cu demiterea conducerilor.
În prezent, legea de funcţionare a Agerpres prevede că directorul general este numit de către prim-ministru pentru un mandat de cinci ani.
Actualul director general al Agerpres este Alexandru Giboi, numit în 2013 de către premierul de atunci, Victor Ponta.
Giboi a contestat modificarea legislativă propusă de Lucian Romaşcanu şi adoptată de Senat, susţinând că agenţia naţională de presă va ajunge astfel sub control politic.
Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.