Senator declarat incompatibil de ANI

Data actualizării: Data publicării:
27368272_1607582209322278_9166773496695112708_o

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat faptul că senatoarea Eleonora-Carmen Hărău s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 - 21 decembrie 2016, întrucât a deţinut simultan calitatea de deputat şi funcţia de cenzor supleant la Ameritech SA, transmite Agerpres.



De asemenea, Eleonora-Carmen Hărău (PNL) s-a aflat în incompatibilitate şi în perioada 21 decembrie 2016 - 05 mai 2017, întrucât a deţinut simultan calitatea de senator şi funcţia de cenzor supleant la aceeaşi societate comercială, se arată într-un comunicat ANI transmis vineri.

"Întrucât persoana evaluată nu a menţionat în declaraţiile de interese depuse în calitate de deputat şi de senator funcţia de cenzor supleant la Ameritech SA, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii prevăzută de dispoziţiile art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal", se arată în comunicat.

Potrivit dispoziţiilor art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, "Calitatea de deputat şi senator este, de asemenea, incompatibilă cu: (...) cenzor la societăţile comerciale (...)".

ANI precizează că senatoarea a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Potrivit sursei citate, Eleonora-Carmen Hărău nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit Legii, "Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (...) încălcarea obligaţiilor legale privind (...) starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective (...)", iar "persoana (...) faţă de care s-a constatat (...) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului". 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a apărut la mormântul lui Prigoană, imediat după înmormântarea omului de afaceri. Detaliul care s-a...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Delia, reacție acidă după ce Andreea Bănică a fost criticată pentru aparițiile provocatoare: „Mi se stânge...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Pensionarii cu această pensie NU plătesc facturi la căldură timp de 6 luni. Care sunt condițiile?
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
elevi care raspund la ora de curs la scoala
Războiul primarului din Constanța cu părinții elevilor din oraș. Edilul cere controale în 5 școli, pentru a...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Trailerul pentru cel mai așteptat film din 2025, 14 milioane de vizualizări în 19 ore. Buget fenomenal...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului