Senatoarea USR Florina Presadă scrie sâmbătă pe Facebook că va propune trei amendamente la unul dintre proiectele de lege pe care Guvernul intenționează să-și asume răspunderea luni. Amendamentele se referă la revenirea alegerii primarilor în două tururi, eliminarea pensiilor speciale pentru primari și desființarea Institutului Revoluției, aflat zilele acestea în mijlocul unui scandal.
Florina Presadă va depune aceste amendamente la Proiectul de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Este vorba de legea pentru corectarea OUG 114.
În ceea ce privește desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRDD), senatoarea USR propune ca patrimoniul, obligațiile și contractele în derulare ale acestuia să fie preluate de Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST). De asemenea, amendamentul va propune ca o parte din bugetul IRDD de 10% să se ducă la INST și 90% la Ministerul Educației.
„Am toată deschiderea pentru discutarea acestor amendamente cu Guvernul Orban. Dreptate. Asta trebuie să facem în aceste zile. Amendamentele pe care le propun urmăresc să facă dreptate! Mai ales în aceste zile când comemorăm 30 de ani de când s-a strigat Libertate!, avem obligația de a face tot ce ne stă în putință pentru ca România să devină o democrație veritabilă”, precizează senatoarea USR.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri proiectul de lege privind modificarea OUG 114, pe care executivul își va angaja răspunderea în Parlament. Proiectul de lege elimină taxa din sectorul bancar, pe cea din energie și telecomunicații și desființează Fondul de Dezvoltarea și Investiții.
Ce presupune procedura de asumare a răspunderii
Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.