Guvernul a vrut să facă într-o zi ce nu a reuşit să facă într-un an. Şi cum mai sunt mai puţin de trei săptămâni din 2013, masa Executivului s-a aglomerat cu proiecte restante.
„O ședință care va dura mai mult ca de obicei, pentru că vreau să facem curățenia înainte de Crăciun”, a spus Victor Ponta, premierul României.
Prima decizie i-a vizat pe bugetari. Au primit cadou trei zile libere în loc de două, aşa cum le promisese iniţial premierul.
Guvernul a împărţit şi bani. Poliţiştii vor primi 75 de milioane de lei pentru uniforme.
„Azi mai alocăm 40 de milioane pentru învățământul preuniversitar și universitar. Dăm toți banii pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități, 80 de milioane de lei, 87”, a spus Victor Ponta.
O parte dintre aceste măsuri au fost aprobate prin ordonanţe de urgenţă, exact ceea ce îi reproşa preşedintele cu o zi înainte.
„Până în prezent, de la instalarea Guvernului Ponta, s-au emis 80 de ordonanțe simple și 105 de ordonanțe de urgență. Total, 185 de ordonanțe când ai o majoritate de 70 la sută în Parlament. Asta arată că prioritățile acestor oameni sunt să scape de sub orice control”, spunea marți președintele Traian Băsescu.
„Vreau să asigur că nu ne propunem și nici nu avem vreo șansă să atingem numărul de ordnanțe de urgență dat de guvernele anterioare, în 2010, 2011 au fost 133, 126, noi avem 105 astăzi, dacă adoptăm înca două, trei, oricum sunt multe, dar la anul, dacă nu mai avem blocajul din partea președintelui, putem să scădem mult sub acest număr de ordonanțe”, a fost replica lui Victor Ponta.
În România este emisă, în medie, o ordonanţă de urgenţă la trei zile, ceea ce nu se mai întâmplă în nicio altă ţară, remarca recent preşedintele Comisiei de la Veneţia. Oficialul a avertizat că aceasta este chiar una dintre problemele ce ar trebui reglementate în Constituţia revizuită.
Şi alte guverne au abuzat de emiterea de ordonanţe. Campion este Guvernul Boc, cu 381 de ordonanţe de urgenţă, dar a fost şi Executivul cu cel mai lung mandat.