Şedinţă de Guvern luni, pentru adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă privind cele trei legi ale justiţiei
Data publicării:
Guvernul se va întruni luni în şedinţă, urmând să fie adoptată Ordonanţa de Urgenţă privind cele trei legi ale justiţiei, pentru a le pune în acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia. Anunţul convocării şedinţei de Guvern a fost făcut vineri de către ministrul de Externe, Teodor Meleşanu, care a precizat că tot luni premierul Viorica Dăncilă va începe o vizită în Turcia şi în Emiratele Arabe Unite.
"Da. Era programată o şedinţă la ora 9,00. În principiu este anunţată această dată, urmează să fie confirmată", a declarat ministrul de Externe, întrebat dacă luni dimineaţă va avea loc şedinţă de Guvern pentru adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă privind legile justiţiei.
De asemenea, Meleşcanu a precizat că tot luni premierul Viorica Dăncilă va începe o vizită în Turcia şi în Emiratele Arabe Unite.
"Da, confirm. Va fi de o săptămână, este o deplasare în Turcia care va fi în ziua de luni, marţi şi miercuri. Vor fi Dubai şi Abu Dhabi în Emiratele Arabe Unite, după care se va merge în Kuweit”, a spus ministrul de Externe citat de News.ro.
El a făcut aceste declaraţii la finalul unei întâlniri cu Liviu Dragnea şi cu Călin Popescu Tăriceanu.
Vineri expiră termenul impus de lege preşedintelui Klaus Iohannis pentru a promulga modificarea Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, care a fost contestată de mai multe ori la Curtea Constituţională, atât de şeful statului, cât şi de partidele de opoziţie şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind epuizate toate căile de atac. Aceasta este ultima dintre cele trei legi ale justiţiei modificate de Parlament şi nepromulgată până acum.
Ministrul Justiţiei afirma, în urma unor discuţii cu liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, despre recomandările Comisiei de la Veneţia în legătură cu legile justiţiei, că din recomandările Comisiei de la Veneţia "va fi preluat ceea ce trebuie preluat": ŢVom prelua ceea ce trebuie preluat, vom prelua ceea ce se va putea prelua. Nu vă spun nici tot, nici în parte ce se va prelua. (...) Nu vă dau exemple. (...) Vă spuneam că nu vă voi spune nimic pentru ca membrii CSM să nu afle din presă”.
În 13 iulie, reprezentanţii Comisiei au prezentat un aviz preliminar asupra legilor justiţiei şi au recomandat menţinerea rolului preşedintelui României şi al CSM în numirea sau revocarea procurorilor şefi, reconsiderarea înfiinţării unei secţii de anchetare a magistraţilor, renunţarea la schema de pensionare anticipată a magistraţilor, dar şi eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor.