Ședință a coaliției pe tema energiei. Surse: PNL propune prelungirea cu o lună a schemei de plafonare și compensare a facturilor

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
florin citu si marcel ciolacu intre parlamentari din camera deputatilor
Florin Cîțu și Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Liderii coaliţiei de guvernare s-au întâlnit în şedinţă marţi, de la ora 10:00, pentru a discuta despre măsurile de sprijin pentru populaţie în contextul creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Surse politice au declarat că PNL va propune prelungirea cu o lună, în aprilie, a schemei de plafonare și compensare a facturilor.

Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit marți pentru a discuta despre schema de ajutor a consumatorilor de energie.

Surse politice au declarat, pentru Digi24.ro, că PNL va propune azi prelungirea plafonării și compensării facturilor și în aprilie. De asemenea, liberalii cer pact pe energie până în 2026, prin care o sumă fixă să fie investită în energie anual.

De asemenea, în ședință, președintele PNL, Florin Cîțu își va susține măsurile privind reducerea contribuției la sănătate și reducerea TVA. În plus, acesta va susține orice scădere de taxe și contribuții, precum reducerea accizei la carburant, dar numai dacă estimările pozitive pe subiect ale ministrului de Finanțe se adeveresc. Dacă nu se adeveresc, ministrul de Finanțe Adrian Câciu trebuie să plece acasă, spun sursele. În schimb, PNL garantează pentru efectele pozitive ale măsurilor propuse de partid pentru economie.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că în şedinţa coaliţiei de guvernare va fi prezentat actul normativ cu privire la facturile la energie electrică şi gaze naturale pentru următoarea perioadă.

„Am văzut prezentarea făcută succint de premierul Nicolae Ciucă şi mă bucur că aproape toate propunerile PSD făcute încă din luna ianuarie şi prezentate şi de purtătorul de cuvânt la sediul partidului, prezentate şi de noi în şedinţa de coaliţie atunci când s-a decis să se vină cu ordonanţa de urgenţă pe lunile februarie şi martie, se vor regăsi în viitorul act normativ pe care o să îl propună Guvernul. (...) În cursul zilei de mâine (marţi - n.r.) vom avea o întâlnire de coaliţie, unde ni se va prezenta acest document ori de premier, ori de ministrul Energiei”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

Marcel Ciolacu a prezentat, luni, câteva măsuri propuse de social democrați în criza facturilor la energie.

„Prioritatea este supraimpozitarea veniturilor excepționale. La tot lanțul, nu numai la producători. Nu poți să ajungi de la 115 lei la 700, apoi la clientul final la 2000 de lei. Este inacceptabil. S-a făcut pentru prima dată o analiză foarte clară (…) Actul trebuie discutat cu Comisia Europeană pentru a ne încadra în rigorile asumate.

Pentru categoria vulnerabilă ne gândim la vouchere, ar fi incorect să vă spun acum. Cel mai important este ca prețul la energie să fie predictibil. Trebuie să se vină cu ceva predictibil pentru o perioadă îndelungată, până în 2025.

Este evident că cineva a beneficiat de aceste scumpiri și nu putem îngropa o țară întreagă. Este evident că statul trebuie să intervină cu reguli foarte clare, cu amenzi foarte clare, din cifra de afaceri, pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. Eu voi susține modificări astfel încât legea să nu mai fie încălcată”, a spus Marcel Ciolacu. De asemenea, liderul PSD a vorbit despre declararea stării de urgență în energie, „în cazul în care nu am fi găsit o soluţie în zona de energie”.

PSD va propune înjumătățirea accizei la carburant pe o perioadă limitată, care „ar avea și un efect benefic asupra inflației”. Președintele PNL, Florin Cîțu, nu exclude o posibilă reducere a accizei, dar că experţii trebuie să precizeze dacă o astfel de măsură se va materializa într-un preţ mai mic la pompă.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, despre propunerile venite în guvern pe tema crizei din energie, că nu este de acord cu plafonarea profitului la furnizor. Guvernul discută, printre altele, despre un adaos comercial la furnizor care să nu depăşească costul pe profit mai mult de 5%.

Premierul Nicolae Ciucă a avut, luni, la Palatul Victoria, o întâlnire cu mai mulţi miniştri de linie pe tema gestionării efectelor creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, în care au fost analizate măsurile în vigoare şi pachetele de sprijin pentru toate categoriile de consumatori pentru perioada următoare, urmând ca măsurile avute în vedere după 1 aprilie să fie discutate marţi în şedinţa coaliţiei.

La discuţii au participat miniştrii Energiei, Virgil Popescu, Finanţelor, Adrian Câciu, Muncii, Marius Budăi, Economiei, Florin Spătaru, Antreprenoriatului, Constantin Cadariu, Mediului, Tanczos Barna, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, şi consilierul de stat George Agafiţei.

Măsurile discutate în Guvern sunt pe termen lung şi sunt conforme Directivei europene adoptate la finalul anului, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la Parlament.

„Lucrăm pe mai multe scenarii, dar nu vrem să rezolvăm o problemă de două-trei-cinci luni. Vrem o soluţie pe un termen mai lung şi atunci e clar că ea trebuie să înglobeze mai multe ministere: Ministerul Energiei, ANRE-ul şi Finanţele, vizavi de impozitări, şi Ministerul Muncii, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Economiei, pentru că ne gândim şi la investiţiile care vor fi”, a afirmat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri